ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Откриване на академичната учебна година в Богословския факултет

02 октомври 2017 15:13, Софийска митрополия
Св. Литургия и водосвет за началото на учебната година в Богословския факултет

На 2 октомври по традиция, по случай започването на учебните занятия с редовните студенти за учебната 2017/2018 година в параклиса на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, се отслужи архиерейска св. Литургия с водосвет. Богослужението оглави Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод на БПЦ-БП.

В съслужение с владиката бяха свещеник д-р Сава Кокудев – ефимерий на академичния параклис и главен асистент по Систематическо богословие, свещеник Венцислав Попиванов, дякон д-р Иван Иванов – доцент по Литургика, и йеродякон Вартоломей Фердов.

В словото си в края на св. Литургия Негово Преосвещенство предаде благопожеланията на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, като пожела и от свое име на преподаващите и на учещите се във факултета „здраве, търпение, духовни сили и разум, за да преуспяват в църковната наука, което не е нищо друго, а усъвършенстване в добродетелите“. Проф. д-р Александър Омарчевски – декан на Богословския факултет, благодари от свое име и от името на академичната колегия, както и от името на всички студенти. След това беше отслужен водосвет, като епископ Герасим поръси със светена вода университетския параклис и всички присъстващи, а отец Сава поръси със светена вода всички учебни зали и кабинети на преподаватели във факултета – за здраве и благопреуспяване в учебния процес.

По-късно през деня бяха раздадени и студентските книжки на първокурсниците в Бакалавърската програма от двете специалности на редовното обучение във факултета – „Теология“ и „Религията в Европа“.

Още снимки може да видите на сайта на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-bptz/1866-1002_bf

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Посрещане на Мелнишки епископ Герасим в академичния параклисАрхиерейска св. Литургия в академичния параклис Св. Климент ОхридскиМалък вход на литургията - със светото ЕвангелиеАпостолско четиво - с проф. дбн Емил ТрайчевЕвангелско четиво - с дякон доц. д-р Иван ИвановВелик вход - със светите даровеСвещ. д-р Сава Кокудев Водосвет за началото на новата академична година
« предишна новинаследваща новина »