ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Детски лагер на деца от Банкя в Клисурския манастир, край Вършец

18 юни 2010 13:27, Софийска митрополия
Детски лагер в Клисурския манастир

В Клисурската св. обител „Св. Кирил и Методий”, край Вършец, от 11 до 16 юни двадесет и три деца от 78 СОУ в гр. Банкя участваха в петдневен православен лагер, организиран от протойерей Василий Топузлиев, предстоятел на храм „Св. Кирик и Юлита”, гр. Банкя.

В него взеха участие (според желанието на спомоществователите) деца, които не са изучавали предмета "Религия" в училище и са недостатъчно запознати с християнската вяра. Техен учител, съвместно с отец Василий, бе г-жа Милена Йоцова, преподавател по Религия в столичното курортно градче.

През дните прекарани в обителта децата са се запознавали с християнската вяра, с основните истини на православието, усетили са атмосферата на манастирския живот и много от тях са открили истински приятели....

Г-жа Милена Йоцова разказва, че децата с огромен интерес са слушали напътствените слова на архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия, с усърдие са помагали на монахините в ежедневните им послушания в манастира, запознали са се с православната иконопис в зографското ателие на монахините, с внимание са украсявали и изработвали различни предмети, с удоволствие са се разхождали в гората по следите на мечки и са събирали билки, и още мн. др.

По идея на организаторите в края на лагера децата са описали какво са научили през тези дни. Голяма част от тях са изказали и своята благодарност към тези, които са направили възможно и интересно тяхното пребиваване в манастира и са описали преживените мигове. Г-жа Милена Йоцова предостави някои от тях.

„Аз искам да благодаря на: владика Дометиан, отец Антим, отец Василий, майка Таисия, сестра Вероника, сестра Сиония, сестра Михея, сестра Филотея..., както и на нашите добри преподаватели: г-жа Катя Симонска, г-жа Юлияна Пранджева, г-жа Таня Василева, госпожата по религия Милена Йоцова, че направиха тези пет дни невероятно полезни и забавни за нас. Монахините ни разказаха за живота си и за храма. През тези пет дни сякаш сънувах. Беше изключителна седмица.

Благодаря ви!!!

Благодаря и на спонсорите ни, на тези, които дадоха от своите пари за нас и ни помогнаха да разберем кои сме ние."

Моника, V б клас

 

„Искам да благодаря на владика Дометиан, на отец Антим, на шестте монахини, също и на моите преподаватели. Те направиха дните ни прекрасни. Всеки ден научавах нещо ново и много се забавлявах.

Благодаря на спонсорите, защото без тяхната помощ нямаше да изживея всичко това.”

Мила, V б клас

 

„Благодаря на владика Дометиан, че благослови да бъдем в манастира, благодаря на отец Антим за гостоприемството. Благодаря на отец Василий за многото неща, които ни разказа. Благодаря също и на г-жата по Религия (г-жа Йоцова) за приятните и увлекателни занимания. Благодаря и на милите монахини, които ни разказаха историята на манастира и ни запознаха със своя живот.

Тези пет дни минаха неусетно и много ни харесаха.

Благодаря на нашите спомоществователи за това, което направиха за нас.”

Ивелина, VІ а клас

 

„Искам да благодаря на владика Дометиан, че благослови да бъдем в този манастир; на отец Василий, на отец Антим и на монахините, че през тези пет дни те отделиха време за нас. Тук в манастира се запознахме с храма, видяхме ателието за изписване на икони и още много неща. Тук в манастира беше много приятно. Не мога да изразя с думи колко съм благодарна на учителите, на отец Василий, на отец Антим, на монахините, но пък ще ви кажа едно голямо

Благодаря!

Много ми е мъчно, че си тръгвам от тук.

Пожелавам на всички да са живи и здрави, и дано някой друг път да се срещнем отново!”

Владислава, VІ а клас

 

„Всичко, което преживях в манастира ще ми остане спомен за цял живот. За първи път имах възможност да опозная и въобще да се запозная с монахини. Те водят интересен и запълнен живот. Разбрах колко мили, нежни и любвеобилни са.

Благодаря на всички, които спонсорираха и организираха лагера.”

Катрин, VІ б клас

 

„Благодаря на владика Дометиан, архимандрит Антим, отец Василий, на спомоществователите на това начинание. Благодаря на монахините за тяхното внимание към нас. През тази седмица научих много интересни неща. Всички дни, които изминаха бяха много вълнуващи и с хубави преживявания. Благодаря на учителите за обичта им към нас.”

Латинка, VІ б клас

 

„Благодарност към владика Дометиан. Благодаря на монахините за това, че ни показаха как рисуват иконите и за това, че ни научиха на много нови неща.

Благодаря също така на отец Василий и отец Антим, че ни научиха на молитви и други непознати за нас неща. Благодаря и на госпожите.

Радвам се, че помагахме на монахините да поливат цветята и да берем билки. Аз се научих как се рисува върху стъкло, как се работи с квилинг техниката.

Ходихме на походи и си палихме огън в гората. Видяхме мечешки стъпки и убита змия.

Научих какво означава името ми – то означава бяла лилия.

Наистина не искам да се прибирам.”

Сузана, VІ б клас

 

„Благодаря за хубавите емоции и преживявания на владика Дометиан, на архимандрит Антим, отец Василий и на монахините от Клисурския манастир. Тук научих как се изработват иконите и, че не е толкова лесно да живееш монашески живот.

Благодаря на учителите за търпението, което проявяваха.

Благодаря за лагерния огън и за излета до хижа „Ком”.

Благодарение на наученото за живота на светците, за рисуването върху стъкло, квилинг техниката и на помощните материали, които ще ми бъдат полезни, аз ще продължа да изучавам религия.”

Росен, VІ а клас

 

„Благодаря на монахините, от тях научих много интересни неща. Благодаря на отец Василий за увлекателните разкази. Не подозирах, че манастирът ще ни промени толкова много.

Благодаря на владика Дометиан, че ни позволи да видим живота на монахините.

Благодаря на спонсорите, които финансираха това начинание и да можем да дойдем на това прекрасно място.”

Ивон, VІ б клас

 

„С голяма благодарност към владика Дометиан. Благодаря на монахините, че ни показаха как се правят иконите. Благодаря на отец Василий и отец Антим, за това, че ни научиха на нови молитви. Благодарна съм на г-жа Пранджева, г-жа Симонска, г-жата по религия и на г-жа Василева. Много се радвам, че помагахме на монахините. Тези пет дни минаха много забавно и се радвам, че бях избрана, за да дойда на този лагер.”

Виктория, VІ б клас

 

С радост и удовлетворение учителката по Религия потвърждава за незабравимите дни прекарани в Клисурския манастир. „Знам - казва тя, - че дълго време децата няма да забравят думите на отец Антим и това, че не е случайно те да бъдат в манастира, защото Бог ги е избрал. Сигурна съм, че те винаги ще се сещат с любов за монахините... и ще си спомнят думите на майка Таисия, че те ще останат „залепени” върху техните сърца.

Сърдечно благодарим на спомоществователите, без чиято инициатива нямаше да се състои това незабравимо и душеполезно пребиваване в Клисурския манастир.

Слава Богу за всичко!”

 

 

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Милена Йоцова

 

 

Снимки

Тръгваме за Клисурския манастирКлисурският манастирПристигаме в манастираКлисурският манастирВ двора на манастираВ манастирския дворШишарките в гората са най-подходящи за замерянеВ горатаВ горатаВ горатаВ горатаБръмбарчо е много хубав в розовия цвятПоливаме цветятаПоливаме цветятаИма много такива пънчета с цветя в манастираВ зографското ателиеИзработваме фигуриМного е интересна квилинг-техникатаНашите произведенияМного е интересна тази квилинг техникаМонахините са нашето журиМайка Таисия изказва своето мнениеМайка Таисия изказва своето мнениеАрхимандрит Антим е председател и получава наградаОтново към гората - този път за билкиВ гората за билкиБерем билкиБерем билки... и монахините са с насКошниците с мащеркаПо обратния път към манастираВечерите са прекрасни, разговаряме за всичко...Беседа с архимандрит АнтимНе може без лагерен огънКрай лагерния огънНа път към манастираКолко е високо от камбанарията!Още малко и вече ще  науча молитвата "Отче наш"На обядОтец Василий подарявя на всички православни изданияНашите украсени "вазички"Отец Василий раздава награди Всички написахме какво сме научилиМолитва преди пътСнимка на групата пред вратите на съборната църква
« предишна новинаследваща новина »