ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богословието като начин на живот - лекция на проф. Николаос Лудовикос

09 октомври 2017 10:45, Софийска митрополия
Лекция на проф. протопрезвитер Николаос Лудовикос

В неделя, на 8 октомври, аулата на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ трудно побра хората, които искаха да чуят наживо завладяващото слово на гръцкия духовник и университетски преподавател проф. Николаос Лудовикос. Протопрезвитер Лудовикос е преподавател по догматика и философия в Солунската църковна академия. Изнася лекции в Православния институт на Кеймбриджкия университет, в университета в Дърам и в други висши училища и изследователски центрове в Европа. Автор е на книги, студии и статии, посветени на въпросите на пастирското богословие, православната догматика и психотерапия.

Повод за първото му гостуване в София е представянето на двата тома с негови беседи, издадени от изд. „Омофор“.

От името на домакините от Богословския факултет доц. Риболов се обърна към присъстващите с думите, че догматиката е жива вяра, а богословието - начин на живот и проф. Лудовикос е пример за това.

При представянето на гръцкия гост Пламен Сивов – изпълнителен директор на фондация „Покров Богородичен“, чийто издателски проект е издателство „Омофор“, сподели, че протопрезвитер Николаос Лудовикос е известен най-вече с беседите си за живота. В двата тома „Беседи“ той анализира психологическите проблеми и духовните терзания на съвременния човек като нарцисизъм, себелюбие, грях и вина, любов и страх.

Какво е покаянието? Можем ли да имаме истинска връзка с другия? А с Бог? Какво е любовта? Това бяха само част от въпросите, които протопрезвитер Николаос Лудовикос постави в лекцията си на тема „Покаянието като общение“. Искрено, топло и вълнуващо той говори за връзката между човек и Бог, за греховността като съзнание за накърненост и за единството между Бог и човек във влюбеността – единствената връзка, в която можем да видим колко Той е безкраен и да усетим Божията благодат. „Разбираме какво е грехът тогава, когато разберем колко прекрасен е Бог“, каза протопрезвитер Николаос и продължи, че покаянието не е страдание, а щастие, породено от синергията ни с Бог.

Повече от час след края на лекцията проф. Лудовикос отговаряше на многобройните въпроси, отправени от развълнуваната пубика.

Накрая той завърши с думи, насочени специално към студентите по богословие: „Много е важно да обедините академичното богословско образование с живия опит на светите отци. Само тогава ще може да имате огромно влияние върху българското общество и да сте носители на промяна.“

Текст: Албена Раленкова
Снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Лекция на проф. протопрезвитер Николаос ЛудовикосПроф. протопрезвитер Николаос ЛудовикосЛекция на проф. протопрезвитер Николаос ЛудовикосВъпроси от публиката - проф. Георги КаприевЛекция на проф. протопрезвитер Николаос ЛудовикосВъпроси от публикатаЛекция на проф. протопрезвитер Николаос ЛудовикосРаздаване на автографи
« предишна новинаследваща новина »