ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска света Литургия и избор на епархийски съветници и членове на църковния събор

09 октомври 2017 15:19, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Архиерейска Света Литургия и избор на епархийски съветници и членове на църковния събор

На 8 октомври 2017 г. Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан отслужи възкресна света Литургия в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично". В богослужението взеха участие духовници от цялата Варненска и Великопреславска епархия.

След като прочете евангелския текст, архиереят разясни събитието, което се отбелязва в него - едно от чудесата на Господ Иисус Христос - възкресяването сина на наинската вдовица: „...Господ Иисус Христос в Своя земен път извърши много чудеса, но това бе едно от великите Му чудеса, защото възкресяването на човек е дело Божие. В света е имало много човеци, които са изричали думи за други човеци и са ги определяли като спасители на света, но никой от тях и в никое време не е имало на ум да спасят човека от смъртта. В света са царували много царе и те са считали своите ближни и своя народ за свои поданици, но няма нито един цар, който да е причислявал към своите поданици и мъртвите човеци. Единственият, Който стори това - Царят на царете, е Богочовекът Христос, нашият Господ Иисус, Изкупител, Спасител, Месия - Синът Божий. Той отхвърли тази граница между живота и смъртта и именно това със знак назад във времето върви от Адам и Ева, а напред във времето върви до последния роден човек на земята. Ние, които сме християни, приемаме Христос като път, истина и живот. Той е наше възкресение и Той е нашият живот...“ - каза митрополит Йоан.

Митрополитът зададе въпроса: „Кои са носителите, които носят тялото към гроба?“ - и отговори: „В новозаветен нравствен смисъл, това са всички наши грехове, защото Христос считаше едни за мъртви, а други за живи. Някои от умрелите, Той считаше за живи, а някои от живите считаше за мъртъвци. Едно от трагичните обстоятелства в нашия живот е грехът, който ни отдалечава от Бога и именно нашите пороци са тези, които полека-лека ни приближават към гроба и ни носят към гроба. И ние също искаме да чуем думата "стани!", което означава, в нравствен смисъл, да се опомним, да променим себе си, защото Христос е нов свят, Той е Творецът на новия свят. Следователно отричането на греха, старанието на човека, чрез покаяние и молитва, да живее праведен живот, ни отдалечава от отворения гроб. Ние ще видим, че свети апостол Павел, в своето послание до Филимон (Фил. 1:20), изрича едни думи. Това е едно желание на брат чрез Господа да всели мира Христов в нашето сърце. Свети пророк и цар Давид в петия си псалом свидетелства, че устите на някои човеци са отворен гроб, непрекъснато лъстят, т.е. произнасят неистина, произнасят злобни думи, произнасят абсолютно думи, които са страшни за слушане“.

„Възкресяването на този млад човек в днешния ден ни даде едно упование, че Господ Иисус Христос никога не забравя Своите чеда... Идването на Христос в света свидетелства, че Той може да се докосне до всеки един човек и Той търси това докосване, и Той желае това отваряне на нашето сърце. Следователно да отхвърлим нашите похоти и страсти, следователно да възцарим в сърцето си Христовия мир, са важните ни старания в придобиването на нашето спасение в пътя, в това вървене по пътя към нашето спасение.“ - заяви митрополит Йоан.

В края на богослужението Негово Високопреосвещенство прочете молитва за успешно провеждане на избор на епархийски съветници и членове на църковния събор, който се проведе на тази дата, според решението на Св. Синод на Българската Православна Църква.

 

 

Снимки

Архиерейска Света Литургия и избор на епархийски съветници и членове на църковния съборАрхиерейска Света Литургия и избор на епархийски съветници и членове на църковния съборАрхиерейска Света Литургия и избор на епархийски съветници и членове на църковния съборАрхиерейска Света Литургия и избор на епархийски съветници и членове на църковния съборАрхиерейска Света Литургия и избор на епархийски съветници и членове на църковния съборАрхиерейска Света Литургия и избор на епархийски съветници и членове на църковния съборАрхиерейска Света Литургия и избор на епархийски съветници и членове на църковния съборАрхиерейска Света Литургия и избор на епархийски съветници и членове на църковния съборАрхиерейска Света Литургия и избор на епархийски съветници и членове на църковния съборАрхиерейска Света Литургия и избор на епархийски съветници и членове на църковния съборАрхиерейска Света Литургия и избор на епархийски съветници и членове на църковния съборАрхиерейска Света Литургия и избор на епархийски съветници и членове на църковния съборАрхиерейска Света Литургия и избор на епархийски съветници и членове на църковния съборАрхиерейска Света Литургия и избор на епархийски съветници и членове на църковния съборАрхиерейска Света Литургия и избор на епархийски съветници и членове на църковния съборАрхиерейска Света Литургия и избор на епархийски съветници и членове на църковния съборАрхиерейска Света Литургия и избор на епархийски съветници и членове на църковния съборАрхиерейска Света Литургия и избор на епархийски съветници и членове на църковния съборАрхиерейска Света Литургия и избор на епархийски съветници и членове на църковния съборАрхиерейска Света Литургия и избор на епархийски съветници и членове на църковния съборАрхиерейска Света Литургия и избор на епархийски съветници и членове на църковния събор
« предишна новинаследваща новина »