ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ФОТОРЕПОРТАЖ (обновено): ВСЕНОЩНО БДЕНИЕ И СВ. ЛИТУРГИЯ В ЧЕСТ НА 26-те ЗОГРАФСКИ ПРЕПОДОБНОМЪЧЕНИЦИ - В ЧЕКОТИНСКИЯ МАНАСТИР

10 октомври 2017 15:35, Ловчанска митрополия
Ловчански митр. Гавриил и Врачански митр. Григорий

На 9 и 10 октомври 2017 г. в Чекотинската св. обител "Св. архангел Михаил" Негово Високопреосвщенство Ловчанският митрополит Гавриил установи началото на хубава традиция за по-специално честване у нас на дивните български светии 26-те Зографски преподобномъченици, загинали за чистотата на св. Православие на 10 октомври в 1276 г.

По покана на митрополит Гавриил в Чекотинския манастир пристигна Високопреосвещеният Врачански митрополит Григорий - близък негов съсед по епархийска катедра.

Всенощното бдение на 9 срещу 10 октомври и св. Литургия на самия празник на 26-те Зографски преподобномъченици бяха възглавени от епархийския архиерей Гавриил Ловчански, а в съслужение с него бяха Врачанският митрополит Григорий, архим. Пахомий - ректор на СДС "Св. Йоан Рилски", домакинът-игумен на Чекотинската св. обител йером. Михаил, игуменът на Германския манастир "Св. Йоан Рилски" йером. Пимен, ставрофорните икономи: Александър В. Георгиев - член на ВЦС при Св. Синод, Кънчо Кабадийски - председател на Ловчанския митрополитски храм "Св. Троица" и Борис Петров - архиерейски наместник на Ботевградска духовна околия, както и свещ. Тихон Борисов.

На левия и десния клирос пяха две сборни групи от църковни псалти, вещо ръководени съответно от г-н Любомир Игнатов и г-н Андрей Касабов, които по думите на владика Гавриил извършиха истински подвиг да пеят непрестанно на Господа цяла нощ и сутринта на празничната св. Литургия - с вдъхновение, ревност и молитвеност!

Във всенощното бдение се включиха монах Нектарий, брат на Чекотинския манастир, игумения Касиана, сестра Мелания заедно с останалите сестри от Ресиловския манастир, братя от Дивотинския манастир, и няколко десетки миряни, които с любов и признателност към примера на 26-те Зографски преподобномъченици бяха дошли в св. обител от различни краища на България, за да се укрепят в св. православна вяра и дръзновено да продължат да я изповядват пред човеците.

Ловчанският митрополит Гавриил произнесе трогателно и мъдро слово в края на св. Литургия, в което припомни как Зографските преподобномъченици са били предупредени от св. Богородица, че към Зографския ни манастир на Св. Гора Атон прииждат враговете на нейния Син - рицари-кръстоносци, пратени с мисия да принуждават атонските монаси да приемат папското главенство и унията с Рим. Той преразказа това, което на бдението постоянно се възпяваше в химните, посветени на 26-те Зографски мъченици - тяхната вярност към Истината-Христос, техния отказ да се поддадат на натиска на еретиците, тяхната смелост да отхвърлят латинската прелест дори с цената на живота си! Митрополит Гавриил посочи, че мъченическият подвиг на Зографските монаси и миряни, загинали на 10 октомври преди 741 години, е особено важен от гледна точка на духовното състояние на съвременните православни християни. Много от тях са изкушавани от различни интерпретации на вярата, водещи до размиване на спасителните догмати и устои на Православната Църква, а като резултат за тях остава опасността от погиване на безсмъртната им душа. Затова владика Гавриил призова да се придържаме към неповредената и спасителна православна вяра, завещана ни от Христа, от Неговата пречиста майка и Неговите апостоли, от св. отци и св. мъченици. Архиереят посочи, че не трябва да мразим религиозно заблудените хора, а да им засвидетелстваме истината, с което на дело ще изразим своята искрена загриженост и любов към тях. Митрополит Гавриил посочи, че не бива да се страхуваме, но ревностно да изповядваме св. Православие - чрез правилна вяра и праведен живот. Само едното от тези две неща не е в състояние да ни спаси, но когато пребъдваме във вековното и чисто изповедание на съборната Църква, когато живеем без лукавство, а в добродетелност и любов, Божията помощ няма да ни остави нито тук, на земята, нито във вечността.

В такова време, като днешното, е естествено Църквата отново и отново да издига глас - това тя прави най-добре, когато молитвено се обръща към Бога за Неговата благодатна подкрепа и богослужебно чества своите светии, онези, които угодиха на Господа най-много от всички. Точно това се случи в Чекотинската св. обител - в общата и неизменна богоносна традиция на освещаващата ни вяра и богослужение: в едни дух, в една радост, в обща молитва, бдение и Евхаристия.

Почитането на св. 26 Зографски преподобномъченици ни е особено необходимо днес и затова инициативата на Ловчанския митрополит Гавриил бе възприета от всички с голяма духовна радост и с молитвена надежда по нашата родна българска земя винаги да гори кандилото на Православието и истинно да се прославя Единосъщната и Животворяща Троица - Отец, Син и Св. Дух, както подобава и както са го вършили и нашите духовни предци - светиите, и другите верни духовници и миряни през всички векове.

Присъстващите на духовното тържество можаха да се поклонят на частица от св. мощи на св. Зографски преподобномъченици, които през настоящата година бяха дарени на Ловчанския митрополит Гавриил.

~~~~~~~~~~

В настоящия фоторепортаж можете да се насладите на част от прекрасните икони и храмови стенописи, изобразяващи земната и небесната Църква с ярка правдивост и дивна красота!

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Христан Хитов

 

 

Снимки

Чекотинският манастир във вечерта на Всенощното бдениеЧекотинският манастир "Св. архангел Михаил"Манастирският храм от 12 векВсенощното бдение в Чекотинския манастир - 9 октомври 2017 г.Йеромонах ПименВсенощното бдение в Чекотинския манастир - 9 октомври 2017 г.Всенощното бдение в Чекотинския манастир - 9 октомври 2017 г.Всенощното бдение за 26-те Зографски прпмчци в Чекотинския манастир"Ширшая небес" над олтара в манастирския храм - Чекотински м-рИгуменът на Чекотинския м-р йером. Михаил с други свои събратяВсенощното бдение за 26-те Зографски прпмчци в Чекотинския манастир Йером. Пимен изнася иконата на 26-те Зографски прпмчци по време на бдениетоМитр. Гавриил и йером. Пимен по време на бдениетоВсенощното бдение в чест на 26-те Зографски преподобномъченициПетохлебието по време на бдението в Чекотинския манастирМитр. Гавриил освещава петохлебието за празникаПреди началото на св. Литургия на 10 октомври 2017 г.Св. Литургия на 10 октомври 2017 г. в Чекотинския м-рЛовчански митр. Гавриил и Врачански митр. Григорий съслужиха на празникаАрхим. Пахомий извършва Малкия вход с ЕвангелиетоЛовчанският митр. Гавриил благославя вярвашите на 10.10.2017 г.Духовният труд на църковните певциДуховният труд на църковните певциЛовчанският митр. ГавриилВрачанският митр. ГригорийЙером. Михаил - игумен на Чекотинския манастирАрхим. Пахомий чете Евангелския откъс за празничната ЛитургияВеликият вход със св. Дарове за тайнството св. ПричастиеЛовчанският митр. Гавриил на Великия входВ св. Причастие с нас е Бог през всички дни до свършека на света!Митр. Гавриил причастява монах НектарийЗавършекът на празничната св. Литургия в Чекотинския манастирВ светостта на тяхното присъствиеМалко стадо ХристовоСв. Петка-Параскева БългарскаМанастирската църква от 12 векВ дворите на Чекотинския манастирПазителят на Чекотинския манастир - св. архангел МихаилЧекотинската св. обителЧекотинската св. обител - Ловчанска епархия
« предишна новинаследваща новина »