ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Освещаване на новия храм „Въздвижение на Светия Кръст Господен“ в кв. „Лозенец“ – гр. София

11 октомври 2017 13:42, Софийска митрополия
Храм „Въздвижение на Светия Кръст Господен“

На 15 октомври 2017 г., неделя, ще бъде осветен новопостроеният храм „Въздвижение на Светия Кръст Господен“, който се намира в столичния кв. „Лозенец“. В навечерието на освещаването, на 14 октомври (събота) от 18,00 часа, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, ще бъде отслужена възкресна вечерня, възглавена от Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, игумен на Троянския манастир. От светата Обител ще бъде донесена за поклонение частица от св. Кръст.

В неделния ден утренята ще започне от 7,00 ч., а от 8,00 ч. – чинът на освещаване на храма, който с благословението на Светейшия патриарх Неофит ще възглави Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, в съслужение със своите викарни епископи – Знеполски Арсений, Белоградчишки Поликарп и Константийски Яков. Митрополит Николай е бил викарен епископ на Софийския митрополит по времето, когато новостроящият се храм е върнат на каноничната Българска православна църква.

В 9,10 ч. тържествено ще бъде посрещнат в храма Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, а в 9,30 ч. ще започне св. Литургия, възглавена от него, в съслужение с другите архиереи.

След св. Литургия ще бъде отслужен молебен по случай 72-ия рожден ден на Предстоятеля на Българската православна църква – патриарх Неофит и да се изпроси Божията благодатна помощ в патриаршеското му служение.

Новопостроеният храм се намира в столичния кв. „Лозенец“ (пред хотел "Маринела"), в местността Кръста, там, където през 1878 г. на Възнесение Господне, жителите на столицата издигат кръст в чест на Освобождението на България. Поради високото място, на което се намирал, и незастроената по онова време околност, паметникът на вярата и свободата, се е виждал отдалече. Допреди дни каменният кръст, обявен за паметник на културата, се съхраняваше в близкия храм „Преображение Господне”. Сега, той е поставен върху постамент в непосредствена близост до мястото, където е бил издигнат през 1878 г. – до олтара на новопостроеният храм, посветен на Светия Кръст.

Приканват се християните да вземат молитвено участие в празничната богослужба!

 

 

Снимки

Храм „Въздвижение на Светия Кръст Господен“Храм „Въздвижение на Светия Кръст Господен“Старият кръст - отново на мястото сиХрам „Въздвижение на Светия Кръст Господен“
« предишна новинаследваща новина »