ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Официалният сайт на Българската патриаршия отбелязва 1 година от старта на своята високоотговорна и благословена мисия

21 юни 2010 14:46, Българска Патриаршия
Св. Синод

Днес, 19 юни, в деня на всебългарския будител и светец преподобни Паисий Хилендарски, Официалният сайт на Св. Синод на БПЦ-БП отбелязва 1 година от стартирането си.

Във връзка с това радостно събитие Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий, духовен ръководител и наставник на сайта, споделя следното с всички нас - членовете и сътрудниците на екипа, както и с всички вас, скъпи читатели:

„През изминалата една година Официалният сайт на Св. Синод положи много усилия, за да информира коректно и изчерпателно православния клир и българския народ за всичко значимо, което се случваше в живота на светата ни Църква, както и да продължава нейната вековна апостолска, мисионерска, духовно-просветна и културна дейност. Публикуваната на страниците му информация следваше фактите и принципите на обективността и душеполезността, съчетани с внимателната преценка и духовната разсъдителност. Защото целта е една – не безплодната медийна сензация, а предаването на точната истина и приобщаването към доброто. Затова благодарим за усилията и търпението на всички редактори и сътрудници на сайта, проявени в тяхната високоотговорна работа, както и за умението им да обхванат, обобщят и предадат полезното и нужното на читателската аудитория. Радваме се, че самоцелната и агресивна критика не е присъща на екипа на Официалния сайт на БПЦ, тъй като критикарството не търси спасението на човека. Най-възвишеното е да желаем ползата на своите ближни. И истината, дори понякога да става достояние на обществото по-късно от очакваното, е всегдашна победителка. Защото Бог е истина и любов!”

С Божията помощ работата по сайта е едно наистина градивно и съборно дело на Св. Синод, православното духовенство, редакторите, сътрудниците и вярващите християни в и извън България. Сайтът публично представя образа на БПЦ като една действаща Църква, активно участваща във всички аспекти на обществения живот. Като изключим международните новини, сайтът публикува изцяло собствена и оригинална информация. Благодарение на това плодоносно сътрудничество Официалният сайт на Българската патриаршия фактически се превърна в напълно самостоятелна информационна агенция за хилядите духовници, вярващи православни християни, граждани, журналисти, общественици, политици и чуждестранни читатели, които ежедневно влизат в него. Техните писма ни радват, защото виждаме колко полезна е публикуваната от нас информация за всички, и особено за младите хора, много от които все още търсят духовната координатна система, която да даде опората в живота им.

Трудът на администраторите и редакторите, както и на главните действащи лица в публикуваните в сайта новини и статии, заслужава голямата ни и сърдечна благодарност, тъй като ни прави част от живия живот на Църквата. Към и след 7 юни 2010 г. сайтът има над 2300 страници. Богатството от фотографски материал от всички епархии на БПЦ наброява вече над 15 835 снимки, които изграждат един съвсем нов и актуален фотоархив на Св. Синод и на цялата Църква, който може да се ползва за научни, журналистически, културни и образователни цели. Публикуваните новини от цялата страна и чужбина са над 1620 и в тях тупти пулсът на християнското свидетелство в съвременния свят. Прикачените аудио-, видео- и текстови материали, свързани с тях надминават 1049. Новото Интернет списание за църковно богословие "Православна мисъл" към днешна дата съдържа повече от 93 проповеди и статии, от които се ползват духовниците, преподавателите по вероучение и Религия, студентите и всички, които желаят да се потопят в неговите душеполезни страници. Развитието на сайта продължава и екипът ни е отворен за сътрудничество с всички, които искрено и добронамерено желаят да се трудят в име Божие и за полза на Българската православна църква и на обществото ни като цяло.

Работата за официалната църковна електронна медия е дългосрочна, благословена и благодатна, така както е несекващ, благословен и благодатен пътят на Църквата в света.

Благодарим на Света Троица, че въпреки човешката ни немощ, ни е поставила да Й служим, служейки на всички вас, и оставаме в трудовете си с упование в Христовото обещание: „Ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин” (Мат. 28:20).

Текст: Десислава Панайотова, отговорен редактор

 

 

Снимки

Митр. ЙоаникийЧаст от екипа на Официалния сайт на БПЦ-БП
« предишна новинаследваща новина »