ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Ще се отслужи Иаковова св. Литургия в София

12 октомври 2017 17:13, Софийска митрополия
Покана за Яковова св. Литургия

На 23 октомври т.г., понеделник, когато Православната Църква отбелязва паметта на св. ап. Иаков, брат Господен по плът и пръв Йерусалимски епископ, в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ (ул. „Георг Вашингтон“ № 47) ще бъде отслужена св. божествена Иаковова Литургия при съслужение между свещеници.

По издревна традиция това литургично последование, чийто църковно-славянски превод дължим на Негово Преосвещенство приснопаметния Левкийски епископ Партений, се отслужва извън св. олтар. Благолепието на това богослужение отразява в пълнота спецификата на раннохристиянските евхаристийни събрания и тази на Православното богослужение в наши дни.

В Българската Православна Църква Литургията на св. Иаков, брат Господен, е благословено да се отслужва два пъти в годината:

- на 23 октомври - денят, в който се отбелязва паметта на светия апостол;

- в Неделята на светите Праотци по време на Рождественския пост.

Църковното настоятелство към храм „Св. св. Кирил и Методий“ кани боголюбивите християни от енорията към храма и извън нейните предели да влязат в радостта на просиялия в Господа Христов апостол, като вземат молитвено участие в светата богослужба. Онези от вас, които надлежно са се подготвили за Св. Причастие чрез пост и изповед , могат след благословение от своя изповедник да пристъпят към честните Тяло и Кръв Христови. При тази св. Литургия св. Тайни се преподават от свещенослужителите на миряните разделно. С благоговение и ясно съзнание за това към Кого пристъпват, миряните първо приемат от йерея, държащ св. Дискос частица от Тялото Господне, а след това от стоящия със св. Потир пред иконата на Пресвета Богородица свещенослужител отпиват от Кръвта Христова.

По молитвите на св. апостол Иаков, сподоби ни Господи, неосъдително да се причастим за живот вечен.

Начало на св. Литургия: 9:00 часа.

 

 

« предишна новинаследваща новина »