ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх Неофит прие папския нунций в България

13 октомври 2017 15:36, Отдел "Връзки с обществеността"
Българският патриарх Неофит прие папския нунций в България

„Не бива да допускаме влошаване на отношенията между християни, а да се насърчаваме взаимно в отстояването на евангелските ценности и в усилията си да поддържаме вярата у хората” – каза Негово Светейшество Българският патриарх Неофит по време на срещата си с апостолическия нунций в България, Н. В. Пр. монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари.

Патриарх Неофит прие папския нунций и неговия съветник монсеньор Бодуан Бяжила Муанкембе, по повод завръщането на монсеньор Пекорари от Рим и отпътуването от България на друга мисия на съветника при Нунциатурата монсеньор Муанкембе.

В хода на разговора патриарх Неофит и папският нунций констатираха със загриженост отдалечаването от християнската вяра, което се наблюдава днес в редица европейски страни, и се съгласиха, че „Европа - това са всички страни членки с техните традиции и вяра и не бива държавите, в които властва секуларизмът, да налагат своите виждания на останалите, които тачат вярата си и традиционните ценности”. Те изразиха тревога, че „откъсването от християнските корени и здравите основи на християнските традиции на Европа неминуемо ще доведе до разклащане на Европейския съюз и устоите на обществото.”

Като архиепископ на Пуполония, монсеньор Пекорари изрази надежда, че по време на своето председателство в ЕС българските политици ще отстояват християнските нравствени ценности и традиции в Европа.

В хода на срещата патриарх Неофит благодари в лицето на своя гост на Ватикана за безценните светини – мощи на светии, които Българската православна църква е получила в отговор на отправени молби.

В израз на специално внимание и уважение папа Франциск е изпратил на Негово Светейшество патриарх Неофит в дар икона на Пресвета Богородица, която е била лично негово притежание. Българският патриарх прие подаръка от ръцете на монсеньор Пекорари с думите: „Нека Божията Майка ни дава сили да следваме неотклонно Нейния Син и наш Бог Господ Иисус Христос!”

В срещата взе участие и духовният надзорник на Софийска митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Българският патриарх Неофит прие папския нунций в БългарияБългарският патриарх Неофит прие папския нунций в БългарияБългарският патриарх Неофит прие папския нунций в БългарияБългарският патриарх Неофит прие папския нунций в БългарияБългарският патриарх Неофит прие папския нунций в БългарияБългарският патриарх Неофит прие папския нунций в БългарияБългарският патриарх Неофит прие папския нунций в БългарияБългарският патриарх Неофит прие папския нунций в България
« предишна новинаследваща новина »