ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична вечерня в старинния софийски храм „Св. Петка“

13 октомври 2017 22:51, Софийска митрополия
Празнична вечерня в старинния храм „Св. Петка“

С празнична вечерня на 13 октомври започна отбелязването на храмовия празник на старинния столичен храм „Св. Петка“, намиращ се в комплекса от сгради на Софийската св. митрополия. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод на БПЦ.

В съслужение с него бяха ставрофорен иконом Николай Николов – предстоятел на храма-домакин, ставр. ик. Александър Георгиев, ставр. ик. Василий Сарян, ик. Цанко Тотев, свещеник Станислав Иванов и дякон Костадин Тренев.

Вечерното богослужение огласиха от клироса видните столични певци протопсалт Георги Миков и псалтите Любомир Игнатов, Стоян Малинов и Калин Кирилов.

По традиция последованието на петохлебието беше отслужено в притвора на храма и раздадено в края на службата на присъстващите благочестиви християни.

Отец Николай благодари на Негово Преосвещенство за прекрасното богослужение. С пастирско слово към богомолното множеството се обърна епископ Герасим, който говори за храма – един от най-старите действащи в София, както и за подвига на преподобна Петка, една от най-почитаните на Балканите светици. „Преподобна Параскева (Петка) да дава много благодат, много духовни сили на всички нас, да ни укрепява в пътя ни към Царството Небесно и да ни покаже как и ние да следваме Христос чрез своята воля“, пожела Негово Преосвещенство на препълнилите храма богомолци.

Храмът е от 13. век, строен вероятно като дворцова църква от тогавашния управител на София севастократор Александър, брата на цар Иван Асен II. През 1241 година храмът тогава е или цялостно обновен, или е новосъграден върху стари основи в чест на пренасяне мощите на преподобна Параскева в България, в столицата на тогавашното Българско царство Търново. Един от входовете на храма излиза на съвременната улица „Цар Калоян“, която е запазила посоката на античната улица, минавала на това място.

При падането на София под османско владичество, в 1388 г. църквата е разрушена. Не е известно кога е възстановена, със средства на местното българско население, но се знае, че в 1578 г. тя отново е действаща. За това споменава известният пътешественик Стефан Герлах в дневника си при преминаването си през българските земи. Има запазени стенописи от това време. През 1930 г. „Св. Петка – Стара“ е вградена в новата сграда на Софийската св. митрополия като е запазен старинният обем на вътрешното ѝ пространство.

Честит и благословен празник!

Още снимки и видео може да видите на сайта на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1889-1013

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Патронната икона от царския ред на иконостаса на храм Св. ПеткаПротопсалтитеВход на вечернятаВход на вечернятаВход на вечернятаПоследование на петохлебиетоСтаврофорен иконом Николай НиколовНегово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим
« предишна новинаследваща новина »