ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник в град Брезник за Петковден

14 октомври 2017 22:52, Софийска митрополия
Празнична св. Литургия в храм Св. Петка в Брезник

На 14 октомври, когато се почита паметта на преп. Параскева (Петка), жителите на град Брезник и общината се стекоха в късносредновековния храм, посветен на светицата, за ѝ принесат своите моления и да изпросят ходатайството ѝ пред Бога за себе си и за своите близки.

От стари времена св. Петка се счита за покровителка на града и общината. Неотдавна денят на нейната памет бе обявен за духовен празник на град Брезник. През 2010 г. с благословението на приснопаметния Видински митрополит Дометиан игуменът на Чипровския манастир архимандрит Василий (днес софийски протосингел) дари на брезничани частичка от св. мощи на преп. Петка за духовно укрепване и утеха на живеещите в града и региона християни.

В навечерието на празника бе отслужено всенощно бдение от втория енорийски свещеник Михаил Станкович, а на следващия ден празничната св. Литургия бе предстоявана от дългогодишния председател на църковното настоятелство на старинния храм свещеник Константин Стойчев. Клиросното пеене бе украсено от възпитаника на Пловдивската семинария Станислав Неделчев, на когото помагаше енорийският хор.

В края на св. Литургия отец Константин припомни на събралите се житието на светицата, като особено изтъкна нейното смирение и силната ѝ любов към Христа, на които всички ние трябва да подражаваме.

Стотици брезничани се стекоха на тържествената богослужба и осветената празнична трапеза. Особен колорит на тазгодишния празник внесоха младоженци, облечени в традиционна граовска носия, дошли специално, за да отдадат молитвена почит на преп. Параскева (Петка).

Текст и снимки: Малтена Атанасова

 

 

Снимки

Бдение в навечерието на празника на преп. ПараскеваПразнична св. Литургия в храм Св. Петка в БрезникПразнична св. Литургия в храм Св. Петка в БрезникПразнична св. Литургия в храм Св. Петка в БрезникПразнична св. Литургия в храм Св. Петка в БрезникРаздаване на анафораПразник в БрезникПразник в Брезник
« предишна новинаследваща новина »