ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия за празника на Клисурския манастир „Св. Петка“

14 октомври 2017 22:57, Софийска митрополия
Архиерейска св. Литургия за празника на Клисурския манастир „Св. Петка“

На 14 октомври Клисурската св. обител (над гр. Банкя) отбеляза храмовия празник на основния си и най-стар храм, посветен на преп. Петка (Параскева) Българска. Хиляди поклонници от околните селища се стекоха към девическата света обител, за да влязат в радостта на сестринството и да почетат преподобна Петка с молитва и приношения. Малката църква не можеше да побере многобройните богомолци, затова мнозина се бяха разположили в околохрамовото пространство и пред самия манастир.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, празничната св. Литургия беше възглавена от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод на БПЦ. С него съслужиха архимандрит Пахомий – игумен на Дивотинския манастир и ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, протойерей Атанас Вълков, свещеник Георги Николачков – ефимерий на манастира, и дякон Деян Коруноски. В богослужението помагаше и иподякон Радостин Манов, а изпълненията на клиросните певци бяха водени от протойерей Стилиян Табаков.

В словото си в края на св. богослужба Негово Преосвещенство говори за живота и подвига на преподобна Параскева. Епископът благодари на игумения Филотея и сестринството за множеството усилия, които полагат за благолепието на манастира и им преподаде патриаршеския благослов.

В края на утренята беше извършено последованието на петохлебието, а след св. Литургия в двора на св. обител беше извършен празничен водосвет и бяха осветени десетки погачи и хлябове, приготвени специално за празника. Манастирското сестринство приготви и раздаде и благословено ястие на поклонниците.

Още снимки може да видите на официалния сайт на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1892-1014_klisurski

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Клисурският манастир Св. ПеткаПатронната икона на храм Св. Петка в Клисурския манастирАрхиерейска св. Литургия за празника на Клисурския манастир „Св. Петка“Дякон Деян КоруноскиВелик вход - със св. даровеПийте от нея всички, това е Моята кръв на Новия Завет...Архиерейска св. Литургия с Мелнишки епископ ГерасимПразничен водосвет в Клисурската св. обител
« предишна новинаследваща новина »