ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отбелязва своя 72-ри рожден ден

15 октомври 2017 13:14, Българска Патриаршия
Негово Светейшество Българският патриарх Неофит

72-рия си рожден ден отбелязва днес Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Преизпълнени с духовна радост поздравяваме Ваше Светейшество за личния Ви празник.

След избирането Ви за патриарх на Българската църква Вие, Ваше Светейшество, се показахте ревностен и изпълнителен Христов последовател, който и за миг не отстъпи от делото на вярата. Вие, Ваше Светейшество, продължавате и делото на светите и богоносни наши отци св. Йоан Рилски, св. цар Борис-Михаил и делото на св. патриарх Евтимий за изграждането, запазването и умножаването на православната духовност в изстрадалата ни родина. А това духовно съграждане на православния ни дух символично съвпада с днешното освещаване на нов храм Божий, посветен на знака на нашето спасение - Св. Кръст Господен.

Кръстът е пазител на цялата вселена. Кръстът е красота на Църквата, Кръстът е слава на ангелите и посрама на демоните. Благославяйки освещаването на този нов благолепен храм на животворящия Кръст Господен, ни давате възможността да почувстваме, че Кръстът вече е пазител и на столицата ни, носеща името на Божията Премъдрост.

Ваше Светейшество, пожелаваме Ви дълги години да служите така ревностно на Българската църква и непрестанно да съграждате, духовно засаждате и запазвате православната духовност в сърцата и душите на милионите наши сънародници, както и да помагате с молитвите си на всички ни да носим Христовото иго, което е благо, и бремето Му, което е леко.

На многая и благая лета, Светейши Владико!

 

 

Снимки

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит Негово Светейшество Българският патриарх Неофит
« предишна новинаследваща новина »