ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит при освещаването на храма „Въздвижение на светия Кръст Господен”

15 октомври 2017 20:39, Българска Патриаршия
Слово на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит при освещаването на храма „Въздвижение на светия Кръст Господен”

ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА, ВАШИ ВИСОКОПРЕПОДОБИЯ,

БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА

БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Светъл и празничен, неделният ден и днес ни събира за прослава на Бога и благодарение за всичките Му щедрости и велика милост към всички нас. В този ден благодарността ни е още по-голяма, тъй като в престолния ни град се освети нов храм, затуптява сърцето на нов Божи дом, полага се началото на нова и благословена енория в богохранимата Софийска епархия.

Мястото, на което в далечната 1878 г. нашите предшественици въздигат високо светия Кръст, в знак на признателността си към Всеподателя за възвърната ни след вековете на робството свобода, от днес ще бъде място за богослужение и още по-усърдно благодарение, за молитва за нас и нашия град – за нашата все по-просперираща, разхубавяваща се и все по-достойно носеща името на светата Божия Премъдрост, прекрасна столица София.

Да благослови Бог, щото положеното днес начало на същинския богослужебен и молитвен живот на този нов Божи дом да принесе обилен плод. Да благоволи Господ, храмът, който се посвещава на Въздвижението на Честнѝя и животворящ Кръст Господен, да се превърне в желано и търсено място за събиране на християните от този квартал и от целия ни град, които да идват в него за благословение и утеха, в дни на веселие и скръб, всякога търсейки тук Божията благодат и радостта от богообщението.

Грижата за това възлагаме на председателя на храма

ставр.ик. Василий Сарян, както и на благоговейните отци Божидар Маринов и Константин Цанков, които всички ние добре познаваме. Те доказаха своята ревност по Божието дело и пастирските си умения в храма при Софийската духовна семинария. Тази грижа е и на всички вас - богомолците, енориашите, вярващите и молещите се в този нов храм, защото без вашето дейно присъствие и участие в живота на тази енория всички техни усилия ще остават напразни. Църквата Христова пребивава в пълнота само там, където всички заедно - клир и миряни,

под водителството на Светия Дух, вървим по спасителния път към възкръсналия Господ и към Царството Божие.

В деня на освещаването на този храм изказваме специална благодарност към архиереите, украсили с участието и молитвите си настоящото тържество. Благодарим на Високопреосвещените митрополити: Пловдивски Николай, Варненски и Великопреославски Йоан и Врачански Григорий, които в битността си на протосингели и викарни епископи на Софийския митрополит, не пожалиха сили и старания за възвръщането на новоосветения храм в лоното на Софийска епархия. На Преосвещения Велички епископ Сионий, който повече от десетилетие ръководеше Софийската духовна семинария и под чиито архипастирски грижи отците, които ще свещенодействат в този нов храм, израснаха като духовници.

Дължим признателност и благодарност към всички допринесли според силите и възможностите си за градежа и благоукрасата на този велелепен храм. Стореното от тях и техните имена са вече записани на небесата.

Благодарим и на всички вас - свещенослужителите и Божия народ от богохранимата ни Софийска епархия, които с участието си в празничното богослужение и в извършения чин на освещаването на този дом Божий допринесохте за пълнотата на нашата радост.

В този празничен ден - Четвърта неделя след Неделя подир Въздвижение, когато светата Църква празнува паметта на Отците от Седмия вселенски събор, в който празнуваме и своя личен празник, всесърдечно благодарим на Всеподателя Бога, любящия ни небесен Отец, в Когото е нашата надежда, за цялата Му любов и милост към нас и към светата ни Българска Православна Църква, на която със съизволението на Своя народ Той ние е поставил за предстоятел и Негов предан и смирен служител!

В този светъл ден изповядваме заедно с Псалмопевеца:

„… ще пея Господу през всичкия си живот, ще пея на моя Бог, докле съществувам” (Пс. 103:33), защото Той е „моя крепост и мой щит” и на Него се уповава сърцето ми (Пс. 27:7).

Като благодарим всесърдечно на всички вас за неизменната ви в Господа любов към наше смирение, сърдечно изразена и в поднесеното ни чрез нашия събрат Високопреосвещения Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, вдъхновено приветствие, молим Бога да пази и укрепва всички, на които Той е поверил своето паство, та, неизменно водени от Духа на истината и на единството, сигурно да направляваме кораба на Българската църква, недокоснат от стихиите на мира сего, като спасително прибежище за всяка вярна на Христа душа!

Сърдечно благодарим и за отправеното ни чрез Високопреподобния архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия поздравление от епархийското ръководство, благочестивия клир и миряните от богодаруваната ни Софийска епархия.

Божията любов и Неговата велика милост, силата и победата на Господния Кръст и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

Честит нов храм „Въздвижение на Честния и животворящ Кръст Господен”! За много и благословени години!

 

 

 

 

 

Снимка: Мартин Митов

 

 

« предишна новинаследваща новина »