ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов православен храм бе осветен в столичния кв. „Лозенец“

15 октомври 2017 22:38, Софийска митрополия
Патриаршеска св. Литургия в новоосветения храм „Въздвижение на Честния и животворящ Кръст Господен

На 15 октомври 2017 г., Неделя на светите отци от Седмия вселенски събор, в софийския квартал „Лозенец“ беше осветен нов храм - „Въздвижение на Честния и животворящ Кръст Господен“. Събитието съвпадна с рождения ден на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит.

В навечерието на празника – на 14 октомври, водосвет, последван от възкресна вечерня, бяха отслужени от Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, игумен на Троянския манастир, който специално за празника донесе за поклонение и частица от св. Кръст.

На самия празник по време на утренята започна пълният чин на освещаване на храма, който с благословението на Светейшия патриарх Неофит възглави Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, в съслужение с неговите викарни епископи – Знеполски Арсений, Белоградчишки Поликарп и Константийски Яков, както и с Адрианополски епископ Евлогий - ­ игумен на Рилската св. обител, Велички епископ Сионий - игумен на Троянската св. обител, софийския протосингел архимандрит Василий и много столични свещенослужители.

В края на утренята тържествено беше посрещнат Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, който възглави първата св. Литургия в новоосветения храм заедно с Техни Високопреосвещенства Ловчанския митрополит Гавриил, Пловдивския митрополит Николай, Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. В съслужение с тях бяха и Техни Преосвещенства епископите Мелнишки Герасим – главен секретар на Св. Синод на БПЦ-БП, Адрианополски Евлогий, Велички Сионий, Знеполски Арсений, Белоградчишки Поликарп и Константийски Яков, архимандрит Василий – протосингел на Софийската св. митрополия, архимандрит Филип – представител на Руския патриарх у нас, архимандрит Пахомий – игумен на Дивотинския манастир и ректор на СДС, ставр. ик. Нелуц Опря – представител на Румънския патриарх у нас, ставр. ик. Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, ставр. ик. Василий Сарян – предстоятел на новия храм, много свещеници от столични и пловдивски храмове, софийският митрополитски протодякон Иван Петков, както и дяконите Деян Коруноски, Костадин Тренев и Атанас Забаданов.

Молитвено участие в богослужението взеха и Техни Високопреосвещенства митрополитите Великотърновски Григорий, Доростолски Амвросий, Русенски Наум и Старозагорски Киприан. Сред официалните гости и молитвени участници в св. Литургия бяха кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, проф. д-р Александър Омарчевски – декан на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, множество държавни служители, както и главните ктитори на новия храм – семейство Ветко и Маринела Арабаджиеви.

Песнопенията на вечернята и на утренята изпълняваше сборна група столични певци, водени от г-н Любомир Игнатов, а на св. Литургия – хорът на храм „Св. св. Кирил и Методий" с диригент г-жа Боряна Найденова.

След св. Литургия беше отслужен молебен по случай 72-рия рожден ден на Предстоятеля на Българската православна църква – патриарх Неофит, с който се изпроси Божията благодатна помощ в архипастирското му служение. От името на Св. Синод приветствено слово към рожденика прочете Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. „Нека благият и човеколюбив Бог Ви дарува още дълги и благословени години на патриаршеското Ви служение, та направляван от Вас корабът на светата ни Православна църква непоклатимо да продължава движението си през бурите и стихиите на този свят, а всички ние, които се подвизаваме в православната си вяра, неотклонно да Ви следваме в пътя на добродетелите и християнската истина. Нека всемилостивият Бог бди над Вас, над Вашето служение и над цялата ни Църква, която е единственият истински крепител и гарант за бъдещето на благочестивия ни народ – за неговото духовно здраве и просперитет през годините и столетията. Бог на мира и любовта, Комуто Вие вярно и ревностно служихте и продължавате да служите през целия си живот, благодатта на Светия Дух и общението на светците да бъдат с Вас и с Православната ни църква вовеки“, се казваше в обръщението на митрополит Йоан.

От името на свещенослужителите, църковнослужителите и миряните в Софийска епархия слово прочете столичният протосингел архимандрит Василий. „Този ден се усугубява със своята тържественост, защото днес честваме и рождения ден на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит – ангелът на родната ни Църква, чрез чиято молитва и мъдро ръководство ние вървим по спасителния път на Христовата вяра. Радост изпълва сърцата ни като отправяме прошение към Бога за неговото дълголетие и здраве. И какъв прекрасен подарък в този ден, когато народът Христов изпълва новия храм, прекланя се пред светия Кръст Христов и отдава любовта си на своя духовен отец, като тържествува в неговия личен празник“, се казваше в словото на софийския протосингел.

Поздравления бяха прочетени и от името на президента на Република България – г-н Румен Радев, и на министър-председателя г-н Бойко Борисов.

„Да благослови Бог, щото положеното днес начало на същинския богослужебен и молитвен живот на този нов Божи дом да принесе обилен плод. Да благоволи Господ, храмът, който се посвещава на Въздвижението на Честния и животворящ Кръст Господен, да се превърне в желано и търсено място за събиране на християните от този квартал и от целия ни град, които да идват в него за благословение и утеха, в дни на веселие и скръб, всякога търсейки тук Божията благодат и радостта от богообщението“, каза в своето слово-отговор патриарх Неофит. След това многобройните вярващи, едва побрали се в храма, лично имаха възможност да честитят рождения ден на Негово Светейшество, като получаваха за спомен от този тържествен ден картички с Честния Кръст.

На многая и благая лета, Светейший владико!

Още снимки може да видите на официалния сайт на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1895-1015

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Възкресна вечерня в храм Въздвижение на Честния Кръст ГосподенКлиросните певциОсвещаване на новия храмПосрещане на патриарх Неофит в храм Въздвижение на Честния и животворящ Кръст ГосподенПатриаршеска св. Литургия в храм Въздвижение на Честния и животворящ Кръст ГосподенВелик вход - със св. даровеПоздравления за рождения ден на Негово СветейшествоПоздравления за рождения ден на Негово Светейшество
« предишна новинаследваща новина »