ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия и офикия в с. Славовица

20 юни 2010 18:30, Софийска митрополия
Офикия

В съботния ден - 19 юни, когато Православната ни църква чества паметта на св. Паисий Хилендарски, Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, отслужи св. Литургия в храм „Св. пр. Илия”, с. Славовица, Ихтиманска духовна околия. (Това е последното село от Софийска епархия, граничещо с Пловдивска.) В съслужение с епископа в богослужението взеха участие архимандрит Григорий - протосингел на Софийска св. митрополия, архиерейският наместник на Ихтиманска духовна околия - ик. Йосиф Серев, предстоятелят на храма - свещеник Иван Димитров, и столични духовници.

Цялата енория на с. Славовица бе дошла да вземе молитвено участие в богослужението и да получи архиерейско благословение. Наред с радостта от благолепното служение миряните станаха съпричастни и към друга духовна радост - техният пастир бе отличен с офикия „протойерей”. По време на св. Литургия, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, еп. Йоан награди предстоятеля на храма свещеник Иван Димитров с офикия „протойерей” заради ревностното му служение и приетото от него послушание - да обгрижва тази отдалечена за него като софиянец енория, като провежда ремонтни и поддържащи дейности, но най-вече заради добрата му пастирска грижа, за която свидетелства и многобройният богомолен народ, дошъл в храма.

В края на Литургията Софийският викарий произнесе празнично слово, в което припомни живота и делото на преп. Паисий Хилендарски и последиците, които е оставило епохалното му дело. Епископът разказа за възстановявянето на храм ”Св. Илия” през миналия век, за това, че основна заслуга има нинездравстващият митрополит на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който е родом от с. Славовица. (По това време той е бил протосингел на Софийска митрополия.)

През 80-те г. на м. в. в храма се извършва основен ремонт, изографисва се с уникална стенопис и се изработва красив иконостас, на който се поставят старинни икони. Днес църквата е добре поддържана, с обновен притвор и има редовно богослужение.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Андрей Касабов

 

 

Снимки

Богослужение в храм "Св. пророк Илия", с. СлавовицаХрамът "Св. пр. Илия", с. СлавовицаСв. Литургия в с. СлавовицаВеликият входВеликият входПевцитеСв. Литургия в с. СлавовицаСв. Литургия в с. СлавовицаОфикияОфикияОфикияЕпископ ЙоанНовият протойерейАрхимандрит Григорий и новият протойерейСв. Литургия в с. СлавовицаНовият протойерейХрам "Св. пророк Илия"В двора на храмаВ двора на храмаКъм храмаСело  СлавовицаХрамът "Св. пророк Илия"С. СлавовицаС. Славовица
« предишна новинаследваща новина »