ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейско богослужение в старинния храм "Св. София - Премъдрост Божия"

20 юни 2010 17:38, Софийска митрополия
Архиерейско богослужение в старинния храм "Св. София - Премъдрост Божия"

В Четвъртата неделя след Петдесетница, в деня, когато се чества паметта на преподобни Наум Охридски, с благословението на Негово Светейшество Максим, митрополит Софийски и патриарх Български, светата Божествена литургия в старинния столичен храм „Св. София – Премъдрост Божия” бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит. В съслужение с него бяха свещениците при храма и митрополитският дякон Иван Петков. По време на причастния канон проповед върху евангелското четиво за изцелението на слугата на капернаумския стотник произнесе свещеноиконом Ангел Ангелов, предстоятел на храма.

„Днешното евангелско четиво – каза в словото си о. Ангел – е своеобразен химн на вярата – вяра, която не се нуждае от демонстрация, а е вяра истинска и силна, и призовава да се доближим до вярата на стотника – вяра, която свързва човешкото сърце със Светия Дух”.

В края на светата Литургия митрополит Неофит, след като благодари на Негово Светейшество за предоставената му възможност да служи в този старинен храм, изтъкна, че твърдата, истинска вяра трябва да бъде съединена със смирение, със съзнание за собственото ни недостойнство пред Всемогъщия Спасител и с любов към ближния, каквито проявил капернаумският стотник. В словото си митрополит Неофит припомни накратко житието на преп. Наум Охридски и прикани всички християни да се трудят, всеки на своето място, така че да достигнем Златния век на българската духовност от времето на светите Седмочисленици.

снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Храм "Св. София - Премъдрост Божия" в дъждовната утрин"Помазва се Божият раб..."Начало на св. ЛитургияНачало на св. Литургия"Благословено е Царството на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков! "Малък входНегово Високопреосвещенство Русенски митрополит НеофитЧетене на св. ЕвангелиеЧетене на св. ЕвангелиеХорът при храмаДиригентката на хораАрхиерейско богослужение в старинния храм "Св. София - Премъдрост Божия"Велик входВелик входВелик входВелик входНегово Високопреосвещенство Русенски митрополит НеофитСимволът на вяратаСимволът на вярата"Вземете, яжте, това е Моето тяло...""Твоя от Твоих"Причастяване в светия олтарОтец Ангел проповядваИподяконитеЧаст от иконостаса"Со страхом Божиим, верою и любовию приступите!"Причастяване на богомолния народЗаамвонна молитваНегово Високопреосвещенство Русенски митрополит НеофитРаздаване на нафоратаХрам "Св. София - Премъдрост Божия"Храм "Св. София" през погледа на Анна Декова от 26 СОУ "Йордан Йовков"
« предишна новинаследваща новина »