ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

БПЦО „Св. Петка Търновска“ в Манхайм, Германия, се сдоби със свой енорийски свещеник

18 октомври 2017 09:24, Митрополия на Западна и Средна Европа
БПЦО „Св. Петка Търновска“ в Манхайм, Германия се сдоби със свой енорийски свещеник

Неописуема бе радостта на българите, членове на БПЦО „Св. Петка Търновска" в Манхайм, и особено на председателя и маестро Добрин Панайотов на 14 октомври 2017 година. В този ден църковната община бе посетена от кириарха на епархията Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, който бе придружен от протосингела на епархията архимандрит Атанасий (Султанов). Визитата на митрополит Антоний не бе само, за да бъде почетена покровителката на църковната община в Манхайм св. Петка Търновска, а и за да сбъдне една дългогодишна мечта на нейните членове - да ръкоположи свещеник който да ги обгрижва духовно.

С благословението на митрополита за Западна Европа Серафим от Румънската православна църква богослужебното последование бе отслужено в румънския храм „Св. Петка“ в града, а българи и румънци се събраха да отдадат чест на великата светица и да влязат заедно в радостта на празника.

Преди началото на светата Литургия митрополит Антоний пострига за свещоносци и четци д-р Павел Минев от БПЦО - Щутгарт, малкия Кристиян и Владислав Иванов от БПЦО - Манахйм.

Началото на светата Литургия бе положено от протосингела архимандрит Атанасий (Султанов), а в нея взеха участие и архимандрит Симеон от манастира „Св. Троица" в Бухаген, ик. Недялко Калинов от БПЦО „Св. Климент Охридски“ - Мюнхен, прот. Стефан Грост, прот. Милчо Маринов от БПЦО „Св. Цар Борис" - Франкфурт, прот. Сергий Павлов от БПЦО „Св. св. Кирил и Методий“ - Щутгарт, свещ. Кръстин Апостолов от БПЦО „Св. св. Кирил и Методий“ - Хамбург и домакина от румънската църква свещ. Йоан.

След великия вход Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний ръкоположи в презвитерски сан дякон Васил Бечевски, който ще бъде енорийски свещеник на българите в Манхайм. Той е роден през 1980 г. в гр. Смолян, но израства в гр. Пловдив. Понастоящем е студент трети курс в специалността „Богословие“ на Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“. От доста години живее и работи в Манхайм и взима дейно участие в живота на църковната община. На 25.06.2017 г. е ръкоположен за дякон в храм „Св. цар Борис" в Берлин.

След светата Литургия, в своята проповед, митрополит Антоний накратко разказа житието на света Петка и обърна внимание колко е важно, особено днес в динамичния свят, в който живеем, да имаме нейното молитвено застъпничество пред Бога. Той пожела на новоръкоположения свещеник много здраве и духовни сили, та да може достойно да ръководи повереното му паство.

На следващия ден - Неделя на светите отци от седмия вселенски събор, в храма „Мария Хилф“, която се ползва от БПЦО "Св. Петка Търновска" за извършване на богослужения, светата Литургия бе възглавена от архимандрит Атанасий, а след нея той въдвори свещ. Васил Бечевски на новото му служение.

 

 

Снимки

БПЦО „Св. Петка Търновска“ в Манхайм, Германия се сдоби със свой енорийски свещеникБПЦО „Св. Петка Търновска“ в Манхайм, Германия се сдоби със свой енорийски свещеникБПЦО „Св. Петка Търновска“ в Манхайм, Германия се сдоби със свой енорийски свещеникБПЦО „Св. Петка Търновска“ в Манхайм, Германия се сдоби със свой енорийски свещеникБПЦО „Св. Петка Търновска“ в Манхайм, Германия се сдоби със свой енорийски свещеникБПЦО „Св. Петка Търновска“ в Манхайм, Германия се сдоби със свой енорийски свещеникБПЦО „Св. Петка Търновска“ в Манхайм, Германия се сдоби със свой енорийски свещеникБПЦО „Св. Петка Търновска“ в Манхайм, Германия се сдоби със свой енорийски свещеникБПЦО „Св. Петка Търновска“ в Манхайм, Германия се сдоби със свой енорийски свещеникБПЦО „Св. Петка Търновска“ в Манхайм, Германия се сдоби със свой енорийски свещеникБПЦО „Св. Петка Търновска“ в Манхайм, Германия се сдоби със свой енорийски свещеник
« предишна новинаследваща новина »