ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Йеромонашеско ръкоположение в Сливен

21 юни 2010 13:38, Сливенска митрополия
Йеромонашеско ръкоположение в Сливен

20 юни, 2010 година - 4 неделя след Петдесетница. Две трети от Петровия пост вече е преминал и православните християни трепетно очакват празниците Еньовден и Петровден. В този топъл летен ден Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий се завърна от София, за да отслужи поредната си св. Литургия в катедралния храм ”Св. Димитър”. За участие в света служба са пристигнали и свещенослужители от други населени места на Сливенска епархия. В храма има немалко богомолци, които се питат: по какъв повод са дошли тези свещеници? И научават: ще има ръкоположение. За това велико тайнство се е подготвил епархийският дякон - йеродякон Калист. По решение на Св. Синод на Българската православна църква - намален състав, прот. № 3 от 01. 04. 2009 г. Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий ръкоположи йеродякон Калист в йеромонашески чин.

Йеромонах Калист (в мире Кирил Гинев Тонев) е роден през 1966 г. в Симеоновград. През 1992 г. завършва Московската селскостопанска академия ”К. А. Тимирязев” със степен магистър на селскостопанските науки, а през 2007 г. завършва и Богословския факултет на Софийския университет със степен магистър по богословие. През месец април 2007 г. постъпва като послушник в манастира ”Св. Георги” в гр. Поморие. Постриган е за монах на 13 април 2008 година. Оценил неговите духовни качества и богословската му ерудиция, митрополит Йоаникий го ръкополага за йеродякон и го назначава на длъжността епархийски дякон от 15 юли 2009 година. През тази една година, в битността му на епархийски дякон, йеродякон Калист укрепна духовно, придоби немалък административен опит, усвои много добре богослужението и активно участва в духовния живот на епархията, като пръв помощник на митрополита. Ръкополагането му за йеромонах е ново начало в предстоящото му служение на Българската православна църква.

От 21 юни 2010 г. йеромонах Калист е назначен на длъжността протосингел на светата Сливенска митрополия. На добър час и на многая лета!

+++

Кратко житие на светителя Калист І - Константинополски патриарх, небесен покровител на йеромонах Калист.

Светейшият патриарх Калист е роден в края на 13 век. Монашеските му подвизи са започнали в килията ”Магула” в близост до манастира "Филотей" на Св. Гора. Там той е бил близък ученик на св. Григорий Синаит, който се подвизавал в този скит. В скита Калист живял 28 години. Около 1340 г., когато преподобният Григорий Синаит е отишъл в Българското царство, Калист останал в скита и през 1350 г., по времето на император Йоан Кантакузин, е издигнат за патриарх на Вселенската Константинополска катедра. След четиригодишно светителстване патриарх Калист оставил катедрата и се оттеглил на безмълвие в обителта ”Свети Мамант”. Когато Кантакузин сменил царския живот с монашески и на престола се възкачил император Йоан Палеолог, Калист отново се върнал на патриаршеската катедра през 1355 г. и управлявал църквата още осем години. По време на едно от своите пътувания към Сърбия той тежко заболял и през 1363 г. починал в гр. Фера – древен град в областта Тесалия. Сръбската царица Елена (по-късно монахиня Елисавета) извършила погребението на патриарха във Ферската митрополия.

Патриарх Калист е известен като добродетелен, справедлив и ревностен защитник на православието. Има сведения, че е посещавал българските земи и по-конкретно Созопол, както и, че се е подвизавал в известния исихастки манастир в местността Парория, заедно с преподобни Григорий Синаит и преподобни Теодосий Търновски. Известен е още и като църковен писател и проповедник. Написал е житията на преподобния Григорий Синаит и на преподобния Теодосий Търновски. Поместените в гръцкото ”Добротолюбие” 100 глави с наставления към исихастите се приписват на него. В библиотеката на Заграфския манастир се пази гръцки ръкопис, който съдържа 52 слова на патриарх Калист за различни празници и против варлаамитите.

 

 

Снимки

Йеромонашеско ръкоположение в СливенЙеромонашеско ръкоположение в СливенЙеромонашеско ръкоположение в СливенЙеромонашеско ръкоположение в СливенЙеромонашеско ръкоположение в СливенЙеромонашеско ръкоположение в СливенЙеромонашеско ръкоположение в СливенЙеромонашеско ръкоположение в СливенЙеромонашеско ръкоположение в СливенЙеромонашеско ръкоположение в СливенЙеромонашеско ръкоположение в СливенЙеромонашеско ръкоположение в СливенЙеромонашеско ръкоположение в СливенЙеромонашеско ръкоположение в СливенЙеромонашеско ръкоположение в СливенЙеромонашеско ръкоположение в СливенЙеромонашеско ръкоположение в СливенЙеромонашеско ръкоположение в СливенЙеромонашеско ръкоположение в СливенЙеромонашеско ръкоположение в СливенЙеромонашеско ръкоположение в СливенЙеромонашеско ръкоположение в СливенЙеромонашеско ръкоположение в СливенЙеромонашеско ръкоположение в СливенЙеромонашеско ръкоположение в СливенЙеромонашеско ръкоположение в СливенЙеромонашеско ръкоположение в СливенЙеромонашеско ръкоположение в СливенЙеромонашеско ръкоположение в Сливен
« предишна новинаследваща новина »