ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Освещаване и архиерейска св. Литургия за храмовия празник на Граничкия манастир „Св. Лука“

20 октомври 2017 10:18, Софийска митрополия
Празник в Граничкия манастир "Св. Лука"

На 18 октомври Граничкият манастир „Св. апостол и евангелист Лука“ отбеляза своя храмов празник с обновление, с полагане на антиминс след ремонт на храма и празнична св. Литургия. Богослужението беше предстоявано от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим - главен секретар на Св. Синод, с благословението и молитвеното участие на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

В съслужение с владиката бяха архимандрит Василий - протосингел на Софийската св. митрополия, ставрофорен иконом Николай Николов, иконом Генади Генадиев - архиерейски наместник за Кюстендилска духовна околия, както и дяконите Костадин Тренев и Атанас Забаданов. На певницата песнопенията изпълняваха г-н Ангел Младенов и иконом Венцислав Шияков.

Въпреки работния ден, огромно множество поклонници изпълниха храма и двора на манастира, за да посрещнат своя първойерарх, да участват молитвено в богослужението и да се насладят на благословената храна, подготвена от ефимерия на обителта свещ. Светослав Григоров и игуменката – майка Фотиния. Сред миряните в храма бяха кметът на гр. Кюстендил – г-н Петър Паунов, без чиято помощ нямаше да се случи това обновяване на храма и на този красив и живописен манастир над областния град. Присъстваха и областният управител – г-н Виктор Янев, и кметът на село Граница – Лъчезар Гергов.

По време на свещеническото причастяване слово произнесе ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия. Той говори за житието на св. Лука – един от четиримата евангелисти, един от 70-те апостоли, автор на „Деяния на светите апостоли“, лекар по професия, пръв иконописец, верен съпътник на св. апостол Павел – „за да благовествуват всичко онова, което видяха и предадоха на другите, онова, което стори за нас самият Господ наш Иисус Христос“. „Ние се молим винаги, той да принесе нашата молитва пред Господа да живеем в това благочестие на Църквата и винаги чрез тайнството на евхаристията да обогатяваме все повече и повече познанието си за Бога“, призова отец Ангел.

Като поздрави многобройното благочестиво събрание за празника, Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит им даде своя архипастирски благослов.

След това беше осветен и положен основен камък на нов храм в Кюстендил. Стара изоставена сграда в града е предоставена на Граничкия манастир за ползване и по план, след ремонт трябва да заработи като православна детска градина. Предстои изграждане и на параклис, посветен на „Въведение Богородично“. Във всички училища и детски градини на Кюстендил се преподава Религия или Вероучение под някаква форма, така ще бъде и в новия детски дом.

Освещаването извършиха Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит и Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим, в съслужение със софийския протосингел архимандрит Василий, ефимерия на манастир „Св. Лука“ - свещеник Светослав Григоров, с молитвеното участие на много свещенослужители от Кюстендилска духовна околия и от София, както и на кмета на гр. Кюстендил г-н Петър Паунов, и на областния управител г-н Виктор Янев. Негово Светейшество пожела скоро да присъстваме и на освещаването на готовия храм.

Още снимки може да видите на сайта на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1899-1018_granitsa

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия за празника на манастир Св. Лука край с. ГраницаОбновление на храм Св. Лука в Граничкия манастирПосрещане на Светейшия Български патриарх НеофитАрхиерейска св. Литургия за празника на манастир Св. Лука край с. ГраницаАрхиерейска св. Литургия за празника на манастир Св. Лука край с. ГраницаАрхиерейска св. Литургия за празника на манастир Св. Лука край с. ГраницаМонахиня Фотиния и ставр. ик. Ангел АнгеловОсвещаване и полагане на основен камък на нов параклис в Кюстендил
« предишна новинаследваща новина »