ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична Света Литургия в деня на св. Йоан Рилски в Тетевен

20 октомври 2017 11:12, Ловчанска митрополия
Празнична Света Литургия в деня на св. Йоан Рилски в Тетевен

На 19 октомври, когато светата Православна църква почита паметта на преподобни Йоан Рилски Чудотворец, Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил посети храма, посветен на небесния покровител на България в тетевенския кв. "Полатен", за да отслужи света Литургия. В съслужение с Негово Високопреосвещенство участваха архиерейският наместник на гр. Тетевен ставр. свещеноик. Борис Борисов и ставр. свещеноик. Павел Лалев.

В словото си за празника митрополит Гавриил каза, че светецът е почитан не само в България, но и в целия православен свят и припомни част от чудесата на великия светец. Едно от тези чудеса е следното - по време на комунистическия режим в България един свещеник пътувал с влак, там той разказвал на пътниците за големия Рилски светец. Те се отнесли с насмешка и неверие към неговите думи. Тогава един селянин, който бил във влака, се изправил и без страх и срам разказал своята лична история за чудотворната намеса на светеца в живота му. Родило му се дете, което било сакато - не можело да ходи. Семейството опитало лечение при много лекари без резултат. Тогава вярващ човек ги посъветвал да отидат в Рилската света обител и да помолят св. Йоан за помощ. Тъй и сторили. По време на светата Литургия момчето се изправило и започнало да ходи пред погледа на смаяните си родители. Това е едно потвърждение за силата на вярата и за огромната помощ, която можем да получим от Божиите угодници.

Владиката раздаде иконки с лика на светията на всички дошли да почетат празника миряни.

 

 

 

Снимки

Празнична Света Литургия в деня на св. Йоан Рилски в ТетевенПразнична Света Литургия в деня на св. Йоан Рилски в ТетевенПразнична Света Литургия в деня на св. Йоан Рилски в ТетевенПразнична Света Литургия в деня на св. Йоан Рилски в ТетевенПразнична Света Литургия в деня на св. Йоан Рилски в ТетевенПразнична Света Литургия в деня на св. Йоан Рилски в ТетевенПразнична Света Литургия в деня на св. Йоан Рилски в ТетевенПразнична Света Литургия в деня на св. Йоан Рилски в ТетевенПразнична Света Литургия в деня на св. Йоан Рилски в ТетевенПразнична Света Литургия в деня на св. Йоан Рилски в ТетевенПразнична Света Литургия в деня на св. Йоан Рилски в Тетевен
« предишна новинаследваща новина »