ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

С откриване на паметна плоча бе увенчано честването на деня на българо-унгарската дружба – 19 октомври

20 октомври 2017 12:50, Отдел "Връзки с обществеността"
С откриване на паметна плоча бе увенчано честването на деня на българо-унгарската дружба – 19 октомври

„Ярък пример за това как трябва де се отнасяме към малцинствата цивилизовано, по християнски, обединени от общи ценности, но запазвайки своята идентичност” – така беше охарактеризирано отношението на светската власт в Унгария към нашите сънародници живеещи там. Българската общност е една от 13-те официално признати малцинствени общности в Унгария и се ползва с особен авторитет и симпатия в страната.

С откриване на паметна плоча бе увенчано честването на деня на българо-унгарската дружба – 19 октомври. Плоча с изображение на св. Йоан Рилски е поставена на западната стена на старинния столичен храм „Св. София” – емблематичен за София и за България. Плочата бе осветена от протосингела на Западно- и Средноевропейска епархия архим. Атанасий (Султанов) в съслужение със свещенството при храма. Да се укрепяваме в любовта, която покрива всички различия – призова архим. Атанасий в своето слово, като преподаде благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний към представителите на българската общност в Унгария, изпълнили старинния храм.

Освещаването й уважиха вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Валери Стоянов, зам. кметът по култура при Столична Община Тодор Чобанов, както и министърът на земеделието на Унгария Шандор Фазекаш, Миклош Шолтес - държавен секретар на Министерството на човешките ресурси, отговарящ за църковните, етническите и гражданските обществени отношения при правителството на Унгария, извънредният и пълномощен посланик на Унгария в България Н. Пр. Текла Харангозо, г-н Симеон Варга - застъпник на българската етническа общност в Унгарския парламент, д-р Данчо Мусев - председател на Българското републиканско самоуправление в Унгария, г-н Димитър Танев, председател на дружеството на българите в Унгария и г-н Владимир Кирков - председател на църковното настоятелство при българския храм в Будапеща.

Неслучайно именно всебългарският светец е избран за патрон на българо-унгарската дружба. От житието на преподобния знаем, че през 1183 г. унгарците на крал Белла ІІІ превзели град Средец (София) и отнесли мощите на преподобни Йоан Рилски в своята столица Гран (Естергом). На унгарска земя станали редица чудеса, някои от които дали възможност на унгарците да разберат, че мощите на светеца трябва да пребивават в неговата родна земя. След тригодишен престой в Унгария светите мощи били върнати обратно в Средец и в Рилския манастир. Днес 120 деца, потомци на българите избрали Унгария за своя втора родина, изминаха пътя на светите мощи от Унгария до София и Рилската света обител, където се поклониха на светинята и взеха участие в празника на преподобния.

Такава плоча миналата година на същата дата бе осветена в катедралния храм на Естергом. Инициативата е на Дружеството на българите в Унгария, Българското републиканско самоуправление и БПЦО „Св. св. Кирил и Методий” в Будапеща.

Правителството на Унгария винаги е подкрепяло и подкрепя българите в Унгария. В момента тече процедура за финансирането на проект за зографисването на Българския храм.

 

 

Снимки

С откриване на паметна плоча бе увенчано честването на деня на българо-унгарската дружба – 19 октомвриС откриване на паметна плоча бе увенчано честването на деня на българо-унгарската дружба – 19 октомври
« предишна новинаследваща новина »