ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Президентът на България посети Рилския манастир

20 октомври 2017 19:20, Рилска света обител
Президентът на България посети Рилския манастир

На 18 октомври, в навечерието на празника на преп. Йоан Рилски Чудотворец, първото си посещение в Рилската св. обител като Президент на Републиката осъществи държавният ни глава г-н Румен Радев. Г-н Радев бе съпътстван от своята съпруга г-жа Десислава Радева. Президентското семейство бе посрещнато при портите на манастира от игумена Негово Преосвещенство Адрианополски еп. Евлогий, както и от цялото рило-манастирско братство. След като се помолиха пред св. мощи на Рилския Чудотворец високите гости разгледаха храма, а след това и църковно-историческия музей на обителта. Гостоприемство им бе оказано и в игуменарната, където еп. Евлогий запозна семейство Радеви с някои по-интересни исторически факти за манастира и неговия основател. Президентът Радев прояви голям интерес към книжовните ценности и документи, които се съхраняват от векове в манастирската библиотека и изрази почитта си към делото на поколения монаси, отдали живота си за духовно-просветното дело на българския народ. Към Негово Преосвещенство г-н Радев изказа своето очарование от състоянието на манастирския комплекс.

Епископ Евлогий отправи покана към държавния глава в скоро време отново да посети Рилската обител. В знак на уважение и за спомен от своето посещение в манастира домакинът му поднесе в дар икона със сребърен обков на св. Йоан Рилски. На г-жа Радева игуменът подари икона на св. Богородица Пътеводителка, копие на иконостасната икона от царския ред в храма.

Снимки

Президентът на България посети Рилския манастирПред раклата на преп. ЙоанПрезидентът на България посети Рилския манастир
« предишна новинаследваща новина »