ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов храм отвори врати в Софийска епархия

21 октомври 2017 22:38, Софийска митрополия
Новоосветеният храм Св. Димитър в Згурово

Нов храм, посветен на свети великомъченик Димитър Солунски, беше осветен на 21 октомври в село Згурово, община Невестино, Кюстендилска духовна околия. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит чинът по освещаването на храма и полагането на светия Антиминс беше възглавено от Преосвещения Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, в съслужение с Негово Високопреподобие архимандрит Василий – протосингел на Софийска св. митрополия, протойерей Генади Генадиев – архиерейски наместник в гр. Кюстендил, енорийския свещеник на с. Згурово Георги Георгиев и дякон Костадин Тренев. Множество жители на селото бяха изпълнили новия храм, сред които бяха и кметът госпожа Цветанка Митрева и голяма част от основните дарители.

В края на светата богослужба епископ Герасим преподаде отеческото благословение на Предстоятеля на родната ни Църква патриарх Неофит, благодари на всички, които са допринесли според възможностите си за построяването на храма и призова новоосветеният Дом Божи никога да не остава празен по време на богослужение, жителите да продължават да го обгрижват с много любов и да подпомагат енорийския свещеник в неговите трудове, като им пожела в предстоящия храмов празник всички отново да се съберат на молитва и с радост да прославят небесния си покровител.

За всички беше изпято многолетие и всички се включиха в братската трапеза, приготвена с много старание от жените в селото.

Още снимки може да видите на сайта на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1903-1021_zgurovo

Текст и снимки: Ангел Младенов

 

 

Снимки

Освещаване на храм Св. Димитър в ЗгуровоОсвещаване на храм Св. Димитър в ЗгуровоОсвещаване на храм Св. Димитър в ЗгуровоОсвещаване на храм Св. Димитър в ЗгуровоАрхиерейска св. Литургия в с. Згурово, КюстендилскоАрхиерейска св. Литургия в с. Згурово, КюстендилскоАрхиерейска св. Литургия в с. Згурово, КюстендилскоАрхиерейска св. Литургия в с. Згурово, Кюстендилско
« предишна новинаследваща новина »