ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

1100-годишнината от успението на преп. Наум Охридски бе отбелязана с архиерейска св. Литургия и офикия на столичен свещеник

21 юни 2010 16:00, Софийска митрополия
Храм "Св. Наум Охридски", кв. Дружба

Множество миряни се стекоха в столичния храм „Св. Наум Охридски”, кв. „Дружба” по повод летния празник на светеца, от чието успение тази година се навършват 1100 години. В единствения посветен на преподобния храм в София, св. Литургия бе оглавена от преосвещените епископи Стобийски Наум, главен секретар на Св. Синод, и Знеполски Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с архиереите в богослужбата взеха участие храмовото духовенство и столични предстоятели.

Сред миряните изпълнили храма бяха проф. Светлина Николова - директор на Кирило-Методиевския научен център към Българската академия на науките, и проф. Климентина Иванова от СУ ”Св. Климент Охридски”. За молитвеното настроение на богомолците допринесоха източните псалмопения на сборна група клиросни певци, ръководени от Андрей Касабов, секретар на Софийска митрополия.

По време на свещеническото причащение с духовно наставление за послушанието към духовния старец и св. Църква се обърна свещеник Владимир Дойчев от храмовото духовенство. Отецът завърши с думите: ”Онзи, който в края на живота си е трябвало да се наслаждава на трудовете си, е правел поклони и е леел горещи сълзи. Това е най-големият урок на св. Наум и всички светии - покаянието до последния ден”.

В края на литургията Знеполският епископ Йоан отличи протойерей Христо Пудин, предстоятел на тържествуващия храм, с офикията „свещеноиконом”. В своето слово за отличения свещеник епископът каза, че повече от тридесет години отец Христо усърдно служи на св. Църква. Нагръден кръст (отличие за иконом) той получи за ревностното си пастирско служение и духовната грижа като изповедник на голямо множество християни, за положените му усилия при изграждането на тази енория, в която има „коректно изпълнение на финансовата църковна дисциплина (в този малък храм има толкова продадени свещи, колкото се реализират в някои от големите столични храмове)”.

Стобийският еп. Наум, който в този ден чества свой личен празник, поздрави присъстващите с празника на св. Наум и подчерта за множеството забележителни годишнини, които Българската църква тази година чества: годишнина от своето основаване, годишнина от възстановяването на независимостта на Българската православна църква, годишнина от успението на преп. Наум Охридски и др.

„Те украсяват Българската църква и я нареждат на достойно място в семейството на Православните църкви... Тя не само е основана, но е градена с жертвите, молитвите, грижите на достойни архиереи, свещеници, монаси, мъченици и преподобни, които са просияли през вековете в нея и по този начин са я изградили...”- каза архиереят.

Епископ Йоан като викарий на Софийска епархия поздрави от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим и от свое име главния секретар на Св. Синод, като отбеляза, че неслучайно той и в светския си живот, и при монашеското си пострижение е приел името на преп. Наум Охридски.

Софийският викарен епископ му пожела духовни сили и да има онова дръзновение към доброто и истината, което е засвидетелствал преп. Наум през всичкия си живот, претърпявайки различни изкушения. „Той да Ви бъде духовна закрила, упование и надежда във Вашето архиерейско служение”- каза още викарият.

Епископ Йоан спомена и за представената наскоро книга „Летопис на Българската православна църква”, като отбеляза основното участие на еп. Наум в нейното написване.

„Нови успехи и нека Бог да Ви подкрепя във всичко! На многая лета, Владико!” - пожела и завърши еп. Йоан.

След края на духовното тържество църковното настоятелство на храма бе подготвило и раздаде благословено ястие на всички, дошли да влязат в радостта на празнуващата енория.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Храм "Св. Наум Охридски", кв. ДружбаПразник в храм "Св. Наум Охридски", кв. ДружбаПразник в храм "Св. Наум Охридски", кв. ДружбаПевцитеВеликият входВеликият входЕп. НаумАрхимандрит ГригорийВеликият входЕп. НаумЕп. НаумСвещеник Владимир ДойчевВ очакване на св. ПричастиеВ очакване на св. ПричастиеАрхимандрит ГригорийОфикия на отец Христо ПудинОфикия на отец Христо ПудинОфикия на отец Христо ПудинНовият свещеноикономЕп. НаумЕп. НаумНовият свещеноикономЕп. ЙоанЕп. НаумПразник в храм "Св. Наум Охридски", кв. ДружбаПразник в храм "Св. Наум Охридски", кв. ДружбаИк. Христо Пудин раздава нафораПразник в храм "Св. Наум Охридски", кв. Дружба
« предишна новинаследваща новина »