ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Света Литургия и масово Кръщение в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"

22 октомври 2017 18:29, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Света Литургия и масово Кръщение в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"

На 22 октомври 2017 г., 6 Неделя след Неделя подир Въздвижение, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литургия в катедралния храм "Успение Богородично" в съслужение със ставр. ик. Димитър Стоев, протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия и председател на църковното настоятелство при храма, прот. Георги Великов, предстоятел на храм "Св. прпмчк Прокопий Варненски" и митрополитския дякон Любомир Георгиев.

Във възкресното богослужение молитвено съучастваха много християни. След евангелското благовестие митрополит Йоан произнесе проповед, в която се засегна историята на гадаринския бесноват. „Всеки един ден Бог извършва чудеса с нас, макар и в най-малките неща. Ако ние можем да бъдем в Божия дом всеки ден, това нима не е чудо? Ако ние виждаме вършенето на добри дела, които се случват в днешния живот, това не е ли за учудване в една добра и същностна разбираемост на това, че Христос при своя земен път извърши много чудеса и те бяха велики? От възкресяването на човеци до изцеряването на болни, слепи и хроми, и в случая изгонването на многото бесове от този човек“ - каза архиереят и зададе въпроса „Но какво се случи в тази ситуация? Хората, които видяха това, се изплашиха, не отвориха сърцето си за Христос, напротив - помолиха Го да си отиде. Защо? Защото те загубиха една материална придобивка. Те загубиха стадото свини, в което влязоха бесовете и което се издави, защото това е бесовската сила - тя прави човека неспособен и живата твар - неспособна да контролира себе си.“

„Свети апостол Павел много пъти ни напомня, че нашата борба не е против плът и кръв, а против поднебесните духове на злобата. Тези поднебесни духове на злобата действат, макар че Христос свърза тази зла сила и Светата Троица в Своето величие е непоклатима, ние сме обаче човеци, които със свободна воля трябва да направим избора. Трябва винаги да направим избора, който е пред нас всеки един ден какво да изберем. И в този избор и в нашето разбиране за грях и добродетелност винаги сме поставени пред това - да вървим в единия или в другия път. Да удържим нашите малки победи или да загубим много в по-големите ни борби. Винаги нещата се определят от това доколко човек отваря сърцето си за Бога и е готов да отговори на Божията любов, да има разбиране, че Бог е любов и че Той винаги стои до човека и очаква неговото дивно обръщане чрез покаяние, чрез съкрушение, чрез съзнание, чрез самопознание, лично за онова, което произхожда в нашата душа“ - каза Негово Високопреосвещенство.

Архиереят допълни, че след като Христос изгони бесевете от човека, той е станал свободен от греха, свободен от злото, което го мъчило, тормозило и че се е усетил пълноценен и здрав човек. Обаче не такова е било разположението на целия народ в гадаринската страна. Те не приеха Христос, изплашиха се от Него и нещо повече - помолиха Го да си отиде от тях. „Днес ние винаги или почти винаги постъпваме по този начин. Една материална загуба е достатъчна за нашата скръб и тъга и много от нас по много начини с действията си показват, че не желаят Христос да бъде с тях.“ Митрополт Йоан каза, че за човек е най-важно да не загуби Божията благодат, защото загубването на нещо материално е поправимо, но трайното отдалечаване от Бога е нещо, което създава на човека огромна духовна проблематика, прави го да бъде нещастен, отчаян, да изпада в дълбоко униние, не намирайки причини да продължи своя живот.

„Ние винаги имаме един основен въпрос, който трябва да решим - смисълът на човешкия живот. Този смисъл е очертан в словото Божие много ясно в Новозаветното Писание, че смисълът на човешкия живот е наследяването на Царството Божие, искреното покаяние на човека и неговата вяра в Христовите думи и в Евангелието“ - уточни митрополит Йоан и каза, че Христос първо каза в Своята проповед - покайте се и вярвайте в Евангелието. Защото покаянието на човека и вярата му в словото Божие са двете огромни оръжия, с които той винаги може да върви изправен и да се противопостави на бурите на днешния живот. „Всяка възкресна служба посветена на неделния ден, в спомен на Възкресението Христово, ни възражда за надежда жива, според думите на свети апостол Петър. Защото чрез Възкресението на Иисус Христос ние действително имаме тази надежда.“ - каза Негово Високопреосвещенство.

След службата, в 11:00 ч., започна Светото Кръщение на деца с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Инициативата е на кампанията в подкрепа на раждаемостта "Направи го за България". Митрополит Йоан благопожела дълги години здраве на тези малки човеци, които получиха Светите Тайнства Кръщение и Миропомазание и които станаха членове на Светата ни Православна църква. Сред кръстниците бяха г-н Иван Портних, кмет на Община Варна, и д-р Милен Врабевски.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Света Литургия и масово Кръщение в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"Света Литургия и масово Кръщение в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"Света Литургия и масово Кръщение в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"Света Литургия и масово Кръщение в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"Света Литургия и масово Кръщение в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"Света Литургия и масово Кръщение в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"Света Литургия и масово Кръщение в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"Света Литургия и масово Кръщение в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"Света Литургия и масово Кръщение в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"Света Литургия и масово Кръщение в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"Света Литургия и масово Кръщение в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"Света Литургия и масово Кръщение в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"Света Литургия и масово Кръщение в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"Света Литургия и масово Кръщение в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"Света Литургия и масово Кръщение в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"Света Литургия и масово Кръщение в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"Света Литургия и масово Кръщение в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"Света Литургия и масово Кръщение в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"Света Литургия и масово Кръщение в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"Света Литургия и масово Кръщение в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично"

Аудио

Аудиозапис на новината: Ангел Карадаков

« предишна новинаследваща новина »