ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ХРАМОВ ПРАЗНИК В АТИНА

24 октомври 2017 11:12, Българска Патриаршия
ХРАМОВ ПРАЗНИК В АТИНА

Ден преди деня, определен за честване на храмовия празник, 22 октомври, се отслужи Всенощно бдение в чест и прослава на Св. Йоан Рилски Чудотворец - светецът, който закриля България и българите в странство, и който е патрон на българския православен храм в Атина.

В късния следобед, камбаната на малката китна църква ,,Преп. Йоан Рилски Чудотворец“ в Атина прикани миряните да пристъпят в Божия дом.

Бдението отслужиха архимандрит Атанасий, протосингел на Западно- и Средноевропейска митрополия, в съслужие със свещеник Стефан Стефанов , енорийски свещеник на българите в Атина. На клира пя Мелетий Велчев. В чест и прослава на св. Йоан Рилски Чудотворец по време на бдението се отслужи и последование Петохлебие. След поклонение пред иконата на Рилския Чудотворец всеки мирянин получи от ръката на архимандрит Атанасий , като благословение , по една икона с подписа и благословията на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

В неделното утро храмът отново се изпълни с хора, които отрано очакваха да отдадат своята почит към най-големия български светец - св. Йоан Рилски. Сред тях бяха представители на посолството на Р България в Р Гърция г-н Иван Иванов – консул и г-н Кирил Предов – секретар. Присъстваха сънародници, дошли специално за празника от островите на Гърция, от Англия, от България. Бе отслужена празнична света Литургия, а след нея последва литийно шествие с иконата на светеца-чудотворец.

Архимандрит Атанасий, по традиция, отправи своето слово към миряните, като ги призова да загърбят завистта и сребролюбието, да следват добродетелите, според както е завещал св. Йоан Рилски, да бъдат сплотени и да се обичат.

,,Оазис на духовността“ - така нарече нашия храм архимандрит Атанасий. ,,Обичайте го и се грижете за него! Идвайте тук, защото всяка неделя се отслужва света Литургия. И аз, и свещеникът който служи тук, отец Стефан, се молим за вас, но когато сте тук, ще ни вдъхвате сили да продължаваме нашето служение. Навсякъде има трудности, но когато сте единни, няма да бъдете пречупени! Забравете личното Аз, смирявайте се, бъдете достойни.“

След богослужението празникът продължи с поздравителна програма, с участието на ученици от българските училища, културни клубове и фолклорни самодейни състави от Атина. За празника беше раздаден корбан за здраве и благоденствие.

 

 

Снимки

ХРАМОВ ПРАЗНИК В АТИНАХРАМОВ ПРАЗНИК В АТИНАХРАМОВ ПРАЗНИК В АТИНАХРАМОВ ПРАЗНИК В АТИНАХРАМОВ ПРАЗНИК В АТИНАХРАМОВ ПРАЗНИК В АТИНАХРАМОВ ПРАЗНИК В АТИНАХРАМОВ ПРАЗНИК В АТИНАХРАМОВ ПРАЗНИК В АТИНАХРАМОВ ПРАЗНИК В АТИНАХРАМОВ ПРАЗНИК В АТИНАХРАМОВ ПРАЗНИК В АТИНА

Аудио

Аудиозапис на новината: Ангел Карадаков

« предишна новинаследваща новина »