ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Иконата на св. Богородица "Осеновица" пристигна в Пирдоп

25 октомври 2017 08:20, Ловчанска митрополия
Иконата на Св. Богородица "Осеновица" пристигна в Пирдоп

На 23.10. една от най-големите православни светини в нашата страна – чудотворната икона „Света Богородица Одигитрия“, известна и като „Света Богородица Осеновица“ /Осеняваща/ – напусна Рилската света обител и пристигна на територията на Ловчанска епархия. Иконата бе изнесена от обичайното си местоположение - главният храм „Рождество Богородично“ на Рилския манастир около 10,00 ч. сутринта - с тържественост от Ловчанския митрополит Гавриил и игумена на обителта Андрианополски епископ Евлогий.

Първата спирка на безценната реликва на територията на Ловчанска епархия е гр. Пирдоп, където иконата бе посрещната с огромна радост и благоговение в ранния следобед. В 17,00 ч. бе отслужена празнична Вечерня в храм „Успение Богородично“, като в съслужение с Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил участваха придружаващият иконата архим. Калистрат от Рилската света обител, архиерейският наместник на гр. Пирдоп ставроф. свещ.ик. Йордан Георгиев, свещ.ик. Недко Бръмбаров, ставроф. ик. Вениамин Павлов от ловешкия храм „Св. Троица“ и йеромонах Нестор Бръмбаров. Митрополит Гавриил припомни на присъстващите духовници и миряни някои от знаменателните чудеса, свързани с иконата на Божията Майка, която и до ден днешен помага на тези, които с вяра и любов се помолят на Пресвета Богородица.

На 24 октомври бе отслужена света Литургия в храм „Успение Богородично“, след което около 15,00 ч. следобед иконата пристигна в гр. Етрополе.

 

 

Снимки

Иконата на Св. Богородица "Осеновица" пристигна в ПирдопИконата на Св. Богородица "Осеновица" пристигна в ПирдопИконата на Св. Богородица "Осеновица" пристигна в ПирдопИконата на Св. Богородица "Осеновица" пристигна в ПирдопИконата на Св. Богородица "Осеновица" пристигна в ПирдопИконата на Св. Богородица "Осеновица" пристигна в ПирдопИконата на Св. Богородица "Осеновица" пристигна в ПирдопИконата на Св. Богородица "Осеновица" пристигна в ПирдопИконата на Св. Богородица "Осеновица" пристигна в ПирдопИконата на Св. Богородица "Осеновица" пристигна в ПирдопИконата на Св. Богородица "Осеновица" пристигна в ПирдопИконата на Св. Богородица "Осеновица" пристигна в ПирдопИконата на Св. Богородица "Осеновица" пристигна в ПирдопИконата на Св. Богородица "Осеновица" пристигна в ПирдопИконата на Св. Богородица "Осеновица" пристигна в Пирдоп

Аудио

Аудиозапис на новината: Ангел Карадаков

« предишна новинаследваща новина »