ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На 26 октомври отбелязваме празника на св. Димитър Солунски

25 октомври 2017 12:50, Отдел "Връзки с обществеността"
Св. Димитър Солунски

На 26 октомври Православната църква отбелязва паметта на св. вмчк Димитрий Солунски.

В храмовете на Българската православна църква ще бъдат отслужени празнични богослужения в прослава на дивния чудотворец. Храмов празник отбелязва катедралата в гр. Видин. Там на Димитровден богослужението ще възглави Врачанският митрополит Григорий, наместник на овдовелия видински епархийски престол. Храмов празник ще отбележи и столичният храм "Св. Димитър Солуниски" в кв. "Хаджи Димитър".

Св. Димитрий Мироточиви бил родом от Солун, баща му, управител на града, имал в дома си стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитрий заел висок военен пост, получил заповед да преследва християните. Но той, обратно, ги покровителствал.

Император Максимилиан, на връщане от поход на Изток, спрял в Солун, поискал Димитрий да се откаже от вярата в Христа. Увещанията били напразни, хвърлили го в тъмница. Устроили тържество в цирка. Лий, прочут борец, приканил осъдените християни на борба и ги хвърлял там в падина върху копия, изправени с острието нагоре. Оръженосецът на Димитрий, Нестор, изпросил разрешение от господаря си да иде на борба - отишъл и захвърлил Лий върху копията. Затуй по нареждане на императора Нестор бил обезглавен, а Димитрий - прободен и умъртвен с копие в 306 година.

 

 

Аудио

Аудиозапис на новината: Ангел Карадаков

« предишна новинаследваща новина »