ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На 26 октомври отбелязваме празника на св. Димитър Солунски

25 октомври 2017 12:50, Отдел "Връзки с обществеността"
Св. Димитър Солунски

На 26 октомври Православната църква отбелязва паметта на св. вмчк Димитрий Солунски.

В храмовете на Българската православна църква ще бъдат отслужени празнични богослужения в прослава на дивния чудотворец. Храмов празник отбелязва катедралата в гр. Видин. Там на Димитровден богослужението ще възглави Врачанският митрополит Григорий, наместник на овдовелия видински епархийски престол. Храмов празник ще отбележи и столичният храм "Св. Димитър Солуниски" в кв. "Хаджи Димитър".

Св. Димитрий Мироточиви бил родом от Солун, баща му, управител на града, имал в дома си стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитрий заел висок военен пост, получил заповед да преследва християните. Но той, обратно, ги покровителствал.

Император Максимилиан, на връщане от поход на Изток, спрял в Солун, поискал Димитрий да се откаже от вярата в Христа. Увещанията били напразни, хвърлили го в тъмница. Устроили тържество в цирка. Лий, прочут борец, приканил осъдените християни на борба и ги хвърлял там в падина върху копия, изправени с острието нагоре. Оръженосецът на Димитрий, Нестор, изпросил разрешение от господаря си да иде на борба - отишъл и захвърлил Лий върху копията. Затуй по нареждане на императора Нестор бил обезглавен, а Димитрий - прободен и умъртвен с копие в 306 година.

 

 

Аудио

Аудиозапис на новината: Ангел Карадаков

« предишна новинаследваща новина »