ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Възстановяват се беседите в столичния храм „Св. апостол Андрей Първозваний“

25 октомври 2017 14:02, Софийска митрополия
Храм Св. апостол Андрей, София

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в храм „Св. ап. Андрей Първозваний“ (София, ул. „Опълченска“ №112) се възстановяват духовните беседи.

Години наред, още преди политическите промени, храм „Св. ап. Андрей Първозваний“ е средище и огнище на българската духовност. По инициатива на свещениците от храма и с помощта на църковното настоятелство през годините на тежкото за Църквата време, в храма се провеждат духовни беседи. Тези беседи са изнасяни от софийското духовенство, както и от най-големите богослови за онова време, като проф. Тотю Коев, проф. Славчо Вълчанов, проф. Иван Желев и др.

Един път седмично вярващите хора са се събирали да научат нещо ново и да попият от духовната храна, която се е предлагала от лекторите. Тези години са характерни с това, че се издават изключително малко църковни книги и именно беседите са били основното средство за духовното развитие на вярващите.

През последните 40 години беседите са изнасяни главно от ставрофорен иконом Иван Касабов - доскорошен предстоятел на храма. С влошаване на здравословното му състояние, тези беседи от няколко години затихват и спират.

Сегашното църковно настоятелство с председател протойерей Стилиян Табаков решава да възобнови тази традиция в храма. Идеята на настоятелството е беседите да се изнасят от различни духовници и богослови всеки понеделник, от 18,00 ч.

Началото ще бъде дадено на 6 ноември 2017 г.

За пръв лектор е поканен зам. деканът на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – доц. д-р Павел Павлов. Той ще представи цикъл от лекции озаглавени „Светци и святост“. Беседите ще се провеждат в храма.

Църковното настоятелство кани всеки желаещ да се наслади от духовността на Православната Църква на новите духовни беседи в храм „Св. ап. Андрей Първозваний“.

Заповядайте!

 

 

Аудио

Аудиозапис на новината: Ангел Карадаков

« предишна новинаследваща новина »