ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На 28 октомври се изпълва една година от кончината на архим. Лукилиан Дамянов

25 октомври 2017 15:14, Неврокопска митрополия
На 28 октомври се изпълва една година от кончината на архим. Лукилиан Дамянов

На 28 октомври (събота), се изпълва една година от кончината на Негово Високопреподобие архимандрит Лукилиан Дамянов, дългогодишен протосингел на Неврокопска св. митрополия.

Архим. Лукилиан Дамянов е роден през 1923 г., завършва средното си образование в гр. Неврокоп (Гоце Делчев) с пълно отличие. През 1943 г. постъпва войник, а след 9 септември 1944 г. е изпратен на фронта в Сремска Митровица. След завръщането си оттам е прехвърлен в трудови войски. Преживява различни гонения от комунистическата власт. Забранено му е да се върне в Гоце Делчев и се установява в София. Записва паралелния курс за свещеници в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” – гара Черепиш. По време на следването си приема монашество и след това продължава образованието си в Духовната академия „Св. Климент Охридски“. След края на следването си остава на послушание първо в Рилската света обител, а после и в Роженския манастир. Накрая се установява като игумен на Гоцеделчевския манастир „Св. Богородица - Живоприемний източник“ (сега девически манастир).

Покойният Неврокопски митрополит Натанаил назначава архим. Лукилиан за протосингел на епархията и той заема тази длъжност до края на земния си път.

Архим. Лукилиан беше неуморен труженик на Божията нива като до последните си дни отслужваше почти всекидневно св. Литургия.

Освен като дълголетен клирик на Българската православна църква, ще го помним и като изповедник, пастир и свещенослужител, който остана верен на каноничната църковна власт през най-тежките времена на разкола.

Бог да го упокои в селенията на праведните!

Вечна и блажена да бъде светлата му памет!

 

 

Снимки

архим. Лукилиан Дамянов

Аудио

Аудиозапис на новината: Ангел Карадаков

« предишна новинаследваща новина »