ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия и офикия за Димитровден в Радомир

26 октомври 2017 19:56, Софийска митрополия
Архиерейска св. Литургия за Димитровден в Радомир

На 26 октомври своя храмов празник отбеляза радомирският храм „Св. Димитър“. Денят на св. вмчк Димитър Мироточиви е и празник на града. С благословението и молитвеното участие на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, празничната св. Литургия възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп. В съслужение с него бяха ставрофорен иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Иван Плочарски, архиерейският наместник на Радомирска духовна околия свещеник Александър Стоев, свещениците Георги Христов и Димитър Димитров, йеродякон Вартоломей Фердов и дякон Костадин Тренев. Клиросните певци бяха водени от г-н Ангел Младенов.

След малкия вход на св. Литургия лично Негово Светейшество патриарх Неофит отличи с офикия „протойерей“ предстоятеля на храма-домакин и архиерейски наместник отец Александър Стоев, като му пожела все така достойно служение на св. престол и на светата ни Църква.

В края на светата богослужба Негово Светейшество благодари на предишния архиерейски наместник на Радомирска духовна околия – иконом Иван Плочарски - за неговото похвално трудолюбие и отдаденост във възложеното му послушание. Патриарх Неофит изказа дълбоката си благодарност за предаността му, изразена в добросъвестна и дългогодишна служба на светата ни Църква и благочестивото паство.

Кириархът на Българската православна църква благодари и на епископ Поликарп за празничната св. Литургия и честити светлия празник на всички, присъстващи в храма, начело с кмета на град Радомир г-н Пламен Алексиев. Протойерей Александър синовно благодари на Негово Светейшество за доверието и голямата духовна радост, както и за неговото молитвено застъпничество за града и околията. След многолетствието новият архиерейски наместник раздаде анафора на изпълнилите храма богомолци, които с радост му честитяха, както офикията, така и новата длъжност.

След св. Литургия гостите от София посетиха и сградата на общината на Радомир, където топло бяха приветствани лично от кмета на града и от общинското ръководство.

Още снимки може да видите на сайта на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1913-1026

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Посрещане на Белоградчишки епископ Поликарп в храмаНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит НеофитАрхиерейска св. Литургия за Димитровден в РадомирАрхиерейска св. Литургия за Димитровден в РадомирОфикия ПРОТОЙЕРЕЙ за отец Александър СтоевБелоградчишки епископ ПоликарпКлиросните певци, водени от г-н Ангел МладеновАрхиерейска св. Литургия за Димитровден в Радомир
« предишна новинаследваща новина »