ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник и обновление на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" и награждаване с офикия

26 октомври 2017 20:52, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храмов празник и обновление на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" и награждаване с офикия

На 26 октомври 2017 г. Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан отслужи света Литургия в храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Варненския квартал "Владиславово". В празничното богослужение съслужиха прот. Георги Петков, председател на църковното настоятелство при храма, ставр. ик. Петко Минчев, духовен надзорник, и прот. Георгий Стоименов, архиерейски наместник на Провадийска духовна околия.

Преди започване на светата Литургия бе извършен чинът на обновлението или полагането на св. антиминс с мощите на светия мъченик Трифон, който чин е положен да се извършва след основен ремонт на храм. Множество християни съучастваха в храмовия празник и почитането на светия великомъченик Димитрий Мироточиви, живял в тежките времена на гонения при император Максимиян.

В проповедта си архиереят обърна внимание на любовта към Бога и любовта един към другиго. „Първо Бог, защото е казано, че ако човек не може да има любов в себе си и не обича Бога, той няма как нито да Му се моли, нито да разбере, че Той е личностният Бог, нито да осмисли отношението си спрямо другите човеци. Така че любовта е толкова важна добродетел, но тя е в купола на добродетелите, а първото е вярата, несъмнеността в това, което свидетелства словото Божие, която води до надеждата на всеки един християнин и на всеки един човек. Но най-важното, което трябва да резберем е това, което казва свети апостол Павел, че ние не сме чужди на Бога, а свои на Бога и съграждани на светиите“ - каза митрополитът и допълни: „защото всички сте синове Божии чрез вярата в Христа Иисуса“ (Гал. 3:26), а свети апостол Петър щеше да каже, че ние може да бъдем причастници на Божественото естество. Това е огромен момент в словата на светите апостоли, особено на свети апостол Петър, защото чрез това негово слово по-нататък свети Григорий Палама пък стъпва, за да може да очертае цялото си учение за Божията благодат и нетварните енергии. Тоест, че ние сме причастници на Божественото естество ще рече, че имаме призив за богоуподобяване и съединяване с Бога чрез светите Тайнства и най-вече чрез светата Евхаристия“.

В края на богослужението прот. Георги Петков бе награден с офикията "свещеноиконом". Негово Високопреосвещенство му пожела здраве. Митрополит Йоан поздрави всички празнуващи и всички спомогнали за благоукрасяването на храма, сред които са г-н Николай Костадинов, кмет на район „Владислав Варненчик“, и г-жа Деспа Стоянова.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Храмов празник и обновление на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" и награждаване с офикияХрамов празник и обновление на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" и награждаване с офикияХрамов празник и обновление на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" и награждаване с офикияХрамов празник и обновление на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" и награждаване с офикияХрамов празник и обновление на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" и награждаване с офикияХрамов празник и обновление на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" и награждаване с офикияХрамов празник и обновление на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" и награждаване с офикияХрамов празник и обновление на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" и награждаване с офикияХрамов празник и обновление на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" и награждаване с офикияХрамов празник и обновление на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" и награждаване с офикияХрамов празник и обновление на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" и награждаване с офикияХрамов празник и обновление на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" и награждаване с офикияХрамов празник и обновление на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" и награждаване с офикияХрамов празник и обновление на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" и награждаване с офикияХрамов празник и обновление на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" и награждаване с офикияХрамов празник и обновление на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" и награждаване с офикияХрамов празник и обновление на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" и награждаване с офикияХрамов празник и обновление на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" и награждаване с офикияХрамов празник и обновление на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" и награждаване с офикияХрамов празник и обновление на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" и награждаване с офикияХрамов празник и обновление на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" и награждаване с офикияХрамов празник и обновление на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" и награждаване с офикияХрамов празник и обновление на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" и награждаване с офикияХрамов празник и обновление на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" и награждаване с офикияХрамов празник и обновление на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" и награждаване с офикияХрамов празник и обновление на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" и награждаване с офикияХрамов празник и обновление на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" и награждаване с офикияХрамов празник и обновление на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" и награждаване с офикияХрамов празник и обновление на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" и награждаване с офикияХрамов празник и обновление на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" и награждаване с офикия
« предишна новинаследваща новина »