ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична св. Литургия в столичния храм „Св. вмчца Параскева“

28 октомври 2017 17:43, Софийска митрополия
Празнична св. Литургия в столичния храм „Св. вмчца Параскева“

С празнична св. Литургия на 28 октомври храм „Св. Параскева“ отбеляза деня на своята небесна покровителка. Св. великомъченица Параскева, родом от Икония (Мала Азия), отдала живота си на милосърдие и проповед. След смъртта на благочестивите си родители пожелала да остане девица. За вярата Христова била хвърлена в тъмница, в огън, излязла невредима и била посечена с меч по време на гонителя император Диоклециан през 303 г.

Свeтата Литургия в посветения на нея храм на ул. „Раковски“ в София бе възглавена от архимандрит Василий, протосингел на Софийската св. митрополия. В съслужение с него бяха ставрофорен иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Йоан Чикалов – предстоятел на храма-домакин, храмовото духовенство и много предстоятели и свещеници от други софийски храмове, подпомогнати от четирима дякони, начело с митрополитския протодякон Иван Петков.

Песнопенията на св. Литургия бяха изпълнявани от храмовия хор с диригент Нели Трошева.

С пастирско слово към богомолното множество се обърна архимандрит Василий, който говори за живота и подвига на празнуваната великомъченица. „Имайки примера на св. Параскева, ние трябва да ѝ подражаваме… делата на светиите неслучайно са се показали на света - те са като бисери, като светила, които светят, за да осветяват пътя на спасението. И следвайки примера на всичките тези, които са достигнали до съвършенство, ние трябва да вървим по пътя заедно… Както се казва – ‚делото е общо, но спасението е индивидуално‘. Отговорът, който ние ще дадем един ден пред Христа, ще бъде индивидуален. И тук е моментът да споменем, че нашите добри дела, нашите добродетели, ще ни очистят и ще натежат пред Съдията на съдиите… Дай Боже, сетният миг, който ще ни преведе към вечността, да ни свари в покаяние, да ни завари простили на нашите ближни и потърсили прошка, и така да се явим пред Всеподателя Бога… За да ни приеме чисти в своите обятия, както е приел чиста и непорочна св. Параскева“, каза в словото си Софийският протосингел. Негово Високопреподобие преподаде и първосветителския благослов на Светейшия владика, Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, и пожела на всички по примера на светата великомъченица Параскева и чрез нейните молитви Господ да ни дарува Божието царство.

При раздаване на анафората хорът на г-жа Нели Трошева изпълняваше песнопения при амвона, а след това пред храма се раздаваше благословено ястия на всички.

Още снимки може да видите на официалния сайт на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1919-1028_p

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Храм Св. вмчца Параскева Иконийска на ул. РаковскиПразнична св. Литургия в храм Св. вмчца ПараскеваЕвангелско четиво с протодякон Иван ПетковАрхимандрит Василий - протосингел на Софийска св. митрополияВелик вход - със св. даровеВелик вход на литургиятаПразник в храм Св. вмчца Параскева ИконийскаИконом Йоан Чикалов и архимандрит Василий
« предишна новинаследваща новина »