ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Катедралният храм в Ловеч прие иконата „Св. Богородица Осеновица“

29 октомври 2017 17:30, Ловчанска митрополия
Катедралният храм в Ловеч прие иконата „Св. Богородица Осеновица“

В празничния неделен ден новият катедрален храм в Ловеч, посветен на светите братя Кирил и Методий, посрещна чудотворната икона на света Богородица „Осеновица“. Както и в другите градове и храмове от епархията, които имаха честта да посрещнат светинята, тя бе донесена от Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил и придружаващия иконата архим. Калистрат от Рилската света обител. Това се случи малко преди началото на Утренята в 8 ч., когато радостен камбанен звън огласи града, а пред иконата чакаха търпеливо своя ред да се помолят множество християни от цялата страна. След час започна и светата Литургия, оглавена от епархийския архиерей Гавриил Ловчански, като в съслужение с него участваха прот. Михаил Ковачев - председател на ЦН при храм „Св. св. Кирил и Методий“, служащият в него ставр. ик. Любомир Казашки, ставр. ик. Кънчо Кабадийски - председател на Ловчанския митрополитски храм "Св. Троица", ставр. ик. Вениамин Павлов и свещ. Тихон Борисов. Митрополит Гавриил използва възможността да награди архим. Калистрат с прекрасен нагръден кръст в знак на благодарност за помощта и изключителната всеотдайност при престоя на светата реликва на територията на Епархията през текущата седмица. В словото си владиката поздрави жителите и гостите на Ловеч с празника и изключителната възможност светинята на гостува в града. Митрополит Гавриил припомни някои от най-големите чудеса, свързани с чудотворната икона на Богородица, като освобождаването на българските медици в Либия през 2007 г. и спасението на Рилския манастир от голям пожар.

Божията Майка и днес продължава да помага на онези, които с вяра и любов се обръщат към Нея за помощ и подкрепа. Затова и потокът от желаещи да застанат пред чудотворния лик на Пречистата Дева не секна през целия ден.

Предвижда се иконата да напусне престолния за епархията град утре, 30 октомври, в 10 ч., като преди това в 8 ч. ще се отслужи Утреня. С това престоят на чудотворната икона на Св. Богородица „Осеновица“ в диоцеза на Ловчанска епархия ще приключи. Всички ние, които през тази седмица успяхме да се поклоним и помолим пред чудотворния образ на Божията Майка и мощите на 32-ма светци, можем само да изразим своята голяма благодарност за тази благодатна възможност.

 

 

Снимки

Катедралният храм в Ловеч прие иконата „Св. Богородица Осеновица“Катедралният храм в Ловеч прие иконата „Св. Богородица Осеновица“Катедралният храм в Ловеч прие иконата „Св. Богородица Осеновица“Катедралният храм в Ловеч прие иконата „Св. Богородица Осеновица“Катедралният храм в Ловеч прие иконата „Св. Богородица Осеновица“Катедралният храм в Ловеч прие иконата „Св. Богородица Осеновица“Катедралният храм в Ловеч прие иконата „Св. Богородица Осеновица“Катедралният храм в Ловеч прие иконата „Св. Богородица Осеновица“Катедралният храм в Ловеч прие иконата „Св. Богородица Осеновица“Катедралният храм в Ловеч прие иконата „Св. Богородица Осеновица“Катедралният храм в Ловеч прие иконата „Св. Богородица Осеновица“Катедралният храм в Ловеч прие иконата „Св. Богородица Осеновица“Катедралният храм в Ловеч прие иконата „Св. Богородица Осеновица“Катедралният храм в Ловеч прие иконата „Св. Богородица Осеновица“
« предишна новинаследваща новина »