ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

„Св. Богородица Осеновица“ се завърна в Рилската света обител

30 октомври 2017 20:45, Ловчанска митрополия
„Св. Богородица Осеновица“ се завърна в Рилската света обител

След като обиколи всички центрове на духовните околии на територията на Ловчанска епархия – градовете Пирдоп, Етрополе, Ботевград, Тетевен, Троян и Ловеч, днес, 30.10.2017 г., една от най-почитаните православни светини в България – иконата на Св. Богородица „Осеновица“ се завърна на своето обичайно място – централния храм „Рождество Богородично“ на Рилския манастир. Във всеки от изброените градове бе отслужена св. Литургия, като множество вярващи от цялата страна се стекоха да отдадат своята почит и любов, както и да се помолят пред Пречистата Дева, около чийто лик са разположени мощи от 32-ма светии.

Празничната за цялата епархия седмица завърши с тържествена Утреня, след което Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил заедно с архим. Калистрат изнесоха иконата от катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в центъра на престолния за епархията град.

Духовниците и миряните от Ловчанска епархия изказват своята най-сърдечна благодарност на Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български, с чието благословение се осъществи това богоугодно начинание, както и на игумена на ставропигиалната Рилска обител Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий, на архим. Калистрат, както и цялото братство на манастира за съдействието и подкрепата.

По молитвите на Пречистата Твоя Майка, Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй и спаси нас грешните, амин.

 

 

Снимки

„Св. Богородица Осеновица“ се завърна в Рилската света обител„Св. Богородица Осеновица“ се завърна в Рилската света обител„Св. Богородица Осеновица“ се завърна в Рилската света обител
« предишна новинаследваща новина »