ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Софийската митрополитската катедрала „Св. Неделя“ отбеляза своя втори храмов празник

30 октомври 2017 21:23, Софийска митрополия
Епископ Герасим и патриарх Неофит в храм Св. Неделя

На 30 октомври Българската православна църква чества паметта на св. крал Стефан Милутин. От столетия мощите на сръбския крал-светец се покоят в столичния катедрален храм, който чества този ден като втори храмов празник.

По традиция на 29 октомври след края на св. Литургия се чете акатист на св. крал Стефан Милутин и духовенството пренася мощите му от раката (ковчега) в наоса до светия Престол в олтара на храма, където се преобличат в нова дреха, а платът под дрехата, с който са повити мощите, се нарязва на малки парченца и се раздава на вярващите за благословение и за помощ на болни и страдащи. Тази година св. богослужба и това последование бяха водени от ставр. ик. Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, в съслужение със ставр. ик. Мина Минчев – предстоятел на катедралата „Св. Неделя“, храмовото духовенство и свещенослужители от други храмове. Немалко бяха и гостите от различни краища на Сърбия – родината на светия Боговенчан крал Стефан.

На самия празник, 30 октомври, с благословението и молитвеното участие на Светейшия Софийски митрополит и Български патриарх Неофит архиерейската св. Литургия възглави Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим. В съслужение с него бяха архимандрит Василий – протосингел на Софийската св. митрополия, архимандрит Атанасий – протосингел на Западно- и Средноевропейската св. митрополия, схиархимандрит Йоан (Пфейфер) – игумен на немския православен манастир „Св. Троица“ (Западно- и Средноевропейска епархия на БПЦ), архимандрит Филип (Василцев) – представител на Московския и на цяла Русия патриарх у нас, ставр. ик. Нелуц Опря – представител на Румънския патриарх у нас, ставр. ик. Мина Минчев – предстоятел на храма-домакин, множество български духовници и свещеници от други църкви-сестри, софийският митрополитски протодякон Иван Петков, както и дяконите Николай Диреков, Костадин Тренев и Иоан Стефанов.

Песнопенията изпълняваше катедралният хор, дирижиран от протопсалт Георги Миков.

По време на свещеническото причастяване към богомолното множество, изпълнило храма, се обърна ставр. ик. Антон Вълчанов със слово за живота и делата на празнувания светия – Стефан Урош II Милутин.

Празникът завърши с многолетствие и патриаршеска благословия, след което свещ. Симеон Змейков раздаде нафора на вярващите в храма, а свещ. Христо Пашов – парченца от дрехата на св. Крал за благословение.

Още снимки може да видите на сайта на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1922-1030

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Посрещане на патриарх Неофит в храм Св. НеделяНегово Светейшество патриарх Неофит пред мощите на св. крал Стефан МилутинАрхиерейска св. Литургия в храм Св. НеделяАрхиерейска св. Литургия с Мелнишки епископ ГерасимАрхиерейска св. Литургия с Мелнишки епископ ГерасимПричастяване на вернитеМелнишки епископ ГерасимСхиархимандрит Йоан (Пфейфер) – игумен на немския православен манастир „Св. Троица“

Аудио

Аудиозапис на новината: Ангел Карадаков

« предишна новинаследваща новина »