ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх Неофит взе участие в празненствата по повод Деня на народните будители

01 ноември 2017 13:55, Отдел "Връзки с обществеността"
Българският патриарх Неофит взе участие в празненствата по повод Деня на народните будители

„Днес отбелязваме един от най-съкровените български празници – Деня на народните будители и почитаме свети Йоан Рилски, възрожденците, строителите на съвременна България и днешните българи, които със знанието, словото, изкуството и дързостта си продължават да отстояват българщината и да бунят духовете”, каза президентът Румен Радев в обръщението си към представителите на Българската православна църква, деятели на образованието, науката, културата и изкуството, поканени в Гербовата зала на Президентството по повод Деня на народните будители – 1 ноември.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит бе специален гост на официалното честване, в което взеха участие ръководители на държавни институции, организации и сдружения в областта на просветата и културата.

В обръщението си към своите гости Държавният глава подчерта, че в други езици думата „будител” изобщо не съществува и че това не е интелектуалец по европейски образец, а чисто българска духовна категория и в съзнанието на българина будителството сродява светеца, писателя, артиста, даскала, революционера и просветителя. Те, по думите на президента, се разпознават по светлината, с която озаряват околните и със своя талант, доблест, мъдрост и отдаденост.

„Будителите са мисионерите на културата, морала и свободата”, и това ни дава „уникалната възможност да честваме едновременно както медвенският овчар Захари, така и космополита Славейков, както монаси, така и революционери“, посочи президентът Радев. Той каза още, че народните будители не са само хората от портретите, а и тихите герои на нашето съвремие: учители в селски училища, пазители на правописа в социалните мрежи, почтени журналисти. „На тях днес искам да благодаря“, подчерта президентът Румен Радев в началото на срещата.

По-рано днес на церемония по повод Деня на народните будители пред президентската институция беше издигнат националният флаг. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част.

&feature=youtu.be

Текст: Александра Карамихалева
Снимки и видео: Ангел Карадаков
Снимки от Гербовата зала: Валентин Николовв

 

 

Снимки

Българският патриарх Неофит взе участие в празненствата по повод Деня на народните будителиБългарският патриарх Неофит взе участие в празненствата по повод Деня на народните будителиБългарският патриарх Неофит взе участие в празненствата по повод Деня на народните будителиБългарският патриарх Неофит взе участие в празненствата по повод Деня на народните будителиБългарският патриарх Неофит взе участие в празненствата по повод Деня на народните будителиБългарският патриарх Неофит взе участие в празненствата по повод Деня на народните будителиБългарският патриарх Неофит взе участие в празненствата по повод Деня на народните будителиБългарският патриарх Неофит взе участие в празненствата по повод Деня на народните будителиБългарският патриарх Неофит взе участие в празненствата по повод Деня на народните будителиБългарският патриарх Неофит взе участие в празненствата по повод Деня на народните будителиБългарският патриарх Неофит взе участие в празненствата по повод Деня на народните будителиБългарският патриарх Неофит взе участие в празненствата по повод Деня на народните будителБългарският патриарх Неофит взе участие в празненствата по повод Деня на народните будителиБългарският патриарх Неофит взе участие в празненствата по повод Деня на народните будители
« предишна новинаследваща новина »