ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Честване на Деня на народните будители във Варна

01 ноември 2017 15:11, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Честване на Деня на народните будители във Варна

На 01 ноември 2017 г., с благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан, протосингелът на Варненска и Великопреславска света митрополия ст. ик. Димитър Стоев взе участие в тържественото честване на празника, посветен на народните будители на България. Чрез молебен и военен ритуал с полагане на цветя и венци варненци и гости на града почетоха паметта на всички отдали живота си за възрастването на българския народ.

Събитието бе извършено пред паметника на Отец Паисий Хилендарски в Алеята на Възраждането в Морската градина. Молебенът бе украсен от песнопенията на мъжкия църковен хор при катедрален храм "Успение Богородично" с диригент Нели Макавеева.

По-късно през деня бе открита паметна плоча при Духовно-просветния център "Св. Архангел Михаил", посветена на варненските народни будители, сред които са Никола Георгиевич, Янаки Жеков, Величко Христов и други, допринесли със създаването на първата българска училищна община в град Варна, основаването на първото българско училище във Варна, създаването на първата българска църква във Варна и на първото българско читалище.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Честване на Деня на народните будители във ВарнаЧестване на Деня на народните будители във ВарнаЧестване на Деня на народните будители във ВарнаЧестване на Деня на народните будители във ВарнаЧестване на Деня на народните будители във ВарнаЧестване на Деня на народните будители във ВарнаЧестване на Деня на народните будители във ВарнаЧестване на Деня на народните будители във ВарнаЧестване на Деня на народните будители във ВарнаЧестване на Деня на народните будители във ВарнаЧестване на Деня на народните будители във ВарнаЧестване на Деня на народните будители във ВарнаЧестване на Деня на народните будители във ВарнаЧестване на Деня на народните будители във ВарнаЧестване на Деня на народните будители във ВарнаЧестване на Деня на народните будители във ВарнаЧестване на Деня на народните будители във ВарнаЧестване на Деня на народните будители във ВарнаЧестване на Деня на народните будители във ВарнаЧестване на Деня на народните будители във ВарнаЧестване на Деня на народните будители във ВарнаЧестване на Деня на народните будители във ВарнаЧестване на Деня на народните будители във ВарнаЧестване на Деня на народните будители във ВарнаЧестване на Деня на народните будители във Варна
« предишна новинаследваща новина »