ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Обновление на параклис „Св. св. Козма и Дамян“ в Обрадовския манастир

01 ноември 2017 17:47, Софийска митрополия
Обновление на параклис Св. Козма и Дамян в Обрадовския манастир

На 1 ноември Православната Църква чества светите безсребърници Козма и Дамян Асийски. С благословията на негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в същия ден в Обрадовския манастир „Св. Мина“ беше обновен параклисът, посветен на двамата лечители. Чинът на обновление с полагане на антиминс и св. Литургия бяха възглавени от Негово Високопреподобие архимандрит Василий – протосингел на Софийска св. митрополия.

В съслужение с него бяха иконом Лазар Георгиев, протойерей Стефан Стайков, протойерей Борис Петров – и.д. игумен на светата обител, свещеник Ириней Митов и дякон Костадин Тренев. За благолепието на богослужбата допринесоха великолепните песнопения на клиросните певци Светослав Цеков, Войден Божков и Герасим Христов.

Параклис „Св. св. Козма и Дамян“ е осветен през 1957 г. След сериозен ремонт и освещаването му на днешната св. богослужба той отново е готов да посреща хилядите богомолци, стичащи се в манастира не само през почивните, но, както се видя – и през делничните дни.

С пастирско слово към богомолците в храма се обърна архимандрит Василий, припомняйки им подвига на светите Козма и Дамян, които неслучайно са наречени ‚безсребърници‘, на български може и ‚безкористници‘ – хора, които не са се стремели към сребро и злато в своите трудове, в своето следване на Христа, не са търсили земни облаги, не са търсили почести. Напротив – със смирение, с кротост, с любов, те даваха от това, което сам Всеподателят Бог им е дал, дарът на чудотворството. И не те са чудотворците, Христос е Чудотворецът. Те, чрез Неговата благодат, облагодатени, молеха именно Христа Спасителя да дава здраве на всеки, който прииждаше към тях, на всеки, пристъпващ с любов и с вяра… Св. безсребърници Козма и Дамян през целия си живот имаха като подвиг да служат на Бога, да служат на народа, да се молят на Бога да изцерява всички тези, които прииждаха при тях… без да търсят своето, без да искат някой нещо да им заплати, изпълнявайки закона Христов – да любят един другиго.“ Софийският протосингел говори и за Деня на народните будители. Негово Високопреподобие поздрави всички и от името на Светейшия Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, като преподаде негово благословение.

След отпуста на св. Литургия пред храма бе направен водосвет и всеки от вярващите беше поръсен със светена вода при раздаване на анафората. А накрая в двора на манастира беше раздадена за подкрепа и благословена храна.

 

Още снимки може да видите на сайта на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1928-1101

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Обновление на параклис Св. Козма и Дамян в Обрадовския манастирКлиросните певци, водени от г-н Светослав ЦековАрхимандрит Василий - софийският протосингелОбновление на параклис Св. Козма и Дамян в Обрадовския манастирЕвангелско четиво - с дякон Костадин ТреневВелик вход - със светите даровеВодосветРаздаване на анафора и поръстване със светена вода за здраве
« предишна новинаследваща новина »