ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан посети Саратовската и Волска митрополия на Руската православна църква

03 ноември 2017 15:47, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан посети Саратовската и Волска митрополия на Руската православна църква

От 29 октомври до 1 ноември 2017 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан бе на официално посещение в Саратовската и Волска митрополия на Руската православна църква. Повод за това бе именният ден на Високопреосвещения Саратовски и Волски митрополит Лонгин, който на 29 октомври чества своя небесен покровител – св. мъченик Лонгин Стотник. Духовното общуване между двамата архиереи започва преди повече от четвърт век в България, когато младият тогава йеромонах Лонгин учи в Духовната академия в София (по-късно Богословски факултет на СУ "Св. Климент Охридски") и има възможността да се запознае отблизо с духовния живот на Българската православна църква. От този период датира и общуването му с блаженопочиналите Неврокопски митрополит Натанаил и архимандрит Назарий, игумен на Кокалянския манастир. В знак на братолюбие Саратовският и Волски митрополит Лонгин бе участник и в Седмицата на православната книга през септември тази година, където представи духовно-просветната дейност на поверената му митрополия.

Визитата на митрополит Йоан в Русия започна със Св. Литургия, отслужена в катедралния храм "Св. Троица" на Покровската и Николаевска епархия, която влиза в състава на Саратовската и Волска митрополия. Богослужението бе оглавено от Техни Високопреосвещенства Саратовския и Волски митрополит Лонгин и Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, в съслужение с Високопреосвещения Елистински и Калмицки архиепископ Юстиниан и Преосвещения Покровски и Николаевски епископ Пахомий, с местното духовенство и с митрополитския дякон Любомир Георгиев. В края на Св. Литургия митрополит Йоан се обърна с приветствено слово към митрополит Лонгин, когото поздрави от името на Светейшия Български патриарх Неофит, от свое име и от името на духовенството на Варненска и Великопреславска епархия. В знак на радост и уважение епископ Пахомий подари на митрополит Йоан образ на Владимирската икона на Божията Майка. Богослужението бе последвано от пешеходна разходка из гр. Покровск, по крайбрежната улица и от разходка с корабче по река Волга, която разделя Саратов и Покровск.

В хода на посещението гостите имаха възможност да разгледат Саратов, храмовете и манастирите в града и да почерпят опит от организацията на духовния живот в тази епархия на Руската православна църква. Митрополит Йоан посети и Саратовската духовна семинария, в която се обучават над сто семинаристи, изучаващи православното богословие като висше образование. Семинарията, която е създадена през 1830 г., е затворена през съветския период и е възстановена едва през 1991 г., като днес разполага с изключително добра база за обучение на младите духовници. Към семинарията има и музей, който разполага с богат фонд от експонати и представя по увлекателен начин живота на епархията.

На 31 октомври Саратовският и Волски митрополит Лонгин и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан оглавиха всенощното бдение в саратовския катедрален храм "Св. Троица" в чест на всебългарския покровител преп. Йоан Рилски, чиято памет се чества на 1 ноември по стар стил. На следващия ден св. Литургия в катедралния храм на епархията отново бе оглавена от двамата архиереи, а след Литургията бе отслужена и панихида по повод 40 дни от смъртта на Високопреосвещения Нежински и Прилукски митрополит Ириней, близък приятел на митрополит Лонгин.

Официалната визита на митрополит Йоан в Саратовската и Волска митрополия завърши на 1 ноември с християнската надежда, че духовното общуване между двамата архиереи ще продължи и занапред и то ще свидетелства за братолюбието и за „единството на духа чрез връзките на мира“ (Ефес. 4: 3).

Снимки: Сайт на Саратовска и Волска митрополия, Сайт на Покровска и Николаевска епархия, Татяна Белская, Андрей Гутинин, Алексей Лузган.

 

 

Снимки

Архиерейско съслужение в катедрален храм "Св. Троица", гр. ПокровскАрхиерейско съслужение в катедрален храм "Св. Троица", гр. ПокровскАрхиерейско съслужение в катедрален храм "Св. Троица", гр. ПокровскАрхиерейско съслужение в катедрален храм "Св. Троица", гр. ПокровскАрхиерейско съслужение в катедрален храм "Св. Троица", гр. ПокровскАрхиерейско съслужение в катедрален храм "Св. Троица", гр. ПокровскАрхиерейско съслужение в катедрален храм "Св. Троица", гр. ПокровскАрхиерейско съслужение в катедрален храм "Св. Троица", гр. ПокровскАрхиерейско съслужение в катедрален храм "Св. Троица", гр. ПокровскАрхиерейско съслужение в катедрален храм "Св. Троица", гр. ПокровскАрхиерейско съслужение в катедрален храм "Св. Троица", гр. ПокровскВарненският и Великопреславски митрополит Йоан посети Саратовската и Волска митрополия на Руската православна Варненският и Великопреславски митрополит Йоан посети Саратовската и Волска митрополия на Руската православнаВарненският и Великопреславски митрополит Йоан посети Саратовската и Волска митрополия на Руската православнаВсенощно бдение в катедрален храм "Св. Троица", гр. СаратовВсенощно бдение в катедрален храм "Св. Троица", гр. СаратовВсенощно бдение в катедрален храм "Св. Троица", гр. СаратовВарненският и Великопреславски митрополит Йоан посети Саратовската и Волска митрополия на Руската православнаВарненският и Великопреславски митрополит Йоан посети Саратовската и Волска митрополия на Руската православнаВарненският и Великопреславски митрополит Йоан посети Саратовската и Волска митрополия на Руската православнаБожествена Света Литургия в катедрален храм "Св. Троица", гр. СаратовБожествена Света Литургия в катедрален храм "Св. Троица", гр. СаратовБожествена Света Литургия в катедрален храм "Св. Троица", гр. Саратов
« предишна новинаследваща новина »