ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична св. Литургия за Архангеловден в Костенец

08 ноември 2017 18:59, Софийска митрополия
Празнична св. Литургия за Архангеловден в село Костенец

Храм „Св. архангел Михаил“ в село Костенец отбеляза своя храмов празник и 160-годишнината от освещаването си на 8 ноември с празнична св. Литургия. С благословението и молитвеното участие на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит светата богослужба бе оглавена от архимандрит Василий – протосингел на Софийската св. митрополия. В съслужение с него бяха ставрофорен иконом Йосиф Серев – архиерейски наместник за Ихтиманска духовна околия, ставрофорен иконом Георги Георгиев, протойерей Николай Свещаров – предстоятел на храма-домакин, и дякон Костадин Тренев.

Песнопенията на утренята бяха изпълнявани от г-н Васил Георгиев, а на Литургията – от ангелогласния хор от гр. Костенец с диригент Юлиан Одаджиян.

Негово Светейшество патриарх Неофит беше посрещнат пред храма с пайдушко хоро в изпълнение на второкласниците от местното училище. Сред многобройните богомолци в храма беше и цялото общинско ръководство, начело с кмета на Община Костенец г-н Радостин Радев, кметицата на село Костенец г-жа Любка Кацарова и председателката на Общинския съвет г-жа Евгения Захариева.

С пастирско слово за ангелите и началниците на небесните сили към богомолното множество се обърна архимандрит Василий. „Всеки християнин има свой ангел-пазител, който му е даден при светото тайнство Кръщение. Ангелът-пазител ни сочи пътя към доброто, внушава ни полезни и спасителни мисли и желания, предпазва ни от опасности и беди. Светите ангели взимат дейно участие в делото на нашето спасение. Те желаят спасението на всяка грешна душа и се радват, когато някой грешник се обърне и покае. Много пъти ние имаме избавяне от явна беда и често отдаваме това избавление на щастлива случайност… Но това не е случайност, обични братя и сестри, а се дължи на Божията намеса чрез ангела ни пазител. Когато при недоумение и затруднение изведнъж проблесне ясна и спасителна мисъл, когато охладнялото ни сърце бъде неочаквано възгрято и ни обземе някакво топло чувство или при душевни смущения и тревоги ненадейно ни облъхне мир и радост, трябва да знаем, че всичко това дължим на нашия ангел-пазител“, каза в словото си софийският протосингел, който в края призова да се стремим да подражаваме на св. ангели – на тяхната нравствена чистота, на послушанието им към Бога, на готовността им да помагат на човеците.

Като благодари на Негово Светейшество за гостуването му за празника на село Костенец, протойерей Николай припомни общи спомени от дългото им служение заедно, още от Духовната академия, когато настоящият патриарх Неофит е бил преподавател, а отецът – студент, та до по-нови времена. Подаръци – цветя и икони, поднесоха кметът на общината и кметицата на селото.

Празникът завърши с многолетствие, раздаване на анафора и патриаршеска благословия.

Още снимки може да видите на официалния сайт на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1941-1108_kostenec

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Посрещане на Негово Светейшество патриарх Неофит в село КостенецПосрещане на патриарх Неофит в храмаАрхиерейска св. Литургия за Архангеловден в КостенецАрхиерейска св. Литургия за Архангеловден в КостенецАпостолско четиво на литургията - с Васил ГеоргиевАрхиерейска св. Литургия за Архангеловден в КостенецАрхиерейска св. Литургия за Архангеловден в КостенецАрхангеловден в село Костенец
« предишна новинаследваща новина »