ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Мощите на св. Прокопий Варненски пристигнаха в гр. Варна

25 юни 2010 00:28, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Мощехранителницата

По повод 200-годишнината от мъченическия подвиг на св. прпмчк Прокопий Варненски на 24 юни 2010 г. в 17,00 часа пристигна частица от мощите на светеца, придружавана от архимандрит Тихон – игумен на манастира "Ставроникита" в Гърция, и монаси от Света Гора - Атон.

Посрещането на светинята се състоя в новостроящия се храм „Св. прпмчк Прокопий Варненски”. В мощехранителницата се пази и частица от мощите на св. Игнатий Старозагорски.

На празничното светогорско бдение присъстваха Техни Високопреосвещенства: Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, Видински митрополит Дометиан, Русенски митрополит Неофит, Ловчански митрополит Гавриил, Старозагорски митрополит Галактион, Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум – главен секретар на Св. Синод, архимандрит Антим - протосингел на Видинска епархия, Комаренски епископ Тихон – представител на Православната църква на Словакия и Чехия, Неаполски и Филипийски митрополит Прокопий – представител на Вселенската патриаршия, иконом Нелуц Опря – представител на Румънската православна църква, певци от Софийската духовна семинария под ръководството на протопсалт Любомир Игнатов и множество миряни и гости на града.

На 25 юни (петък) от 08,00 ще бъде отслужена празнична архиерейска света Литургия в храма, съпроводена с литийно шествие, в което ще вземе участие и Представителният духов оркестър на Военноморските сили.

Мощите на светците ще бъдат изложени денонощно за поклонение до 26 юни (събота) 2010 г., като в същия ден от 08,00 ч. ще бъде отслужена отново архиерейска св. Литургия. В 10,00 часа светинята ще бъде изпратена обратно за Света Гора – Атон, а в 11,00 часа ще бъде изнесен театрален спектакъл "За Христовата вяра - св. Ганчица" в храма.

Текст и снимки: Борислав Стоев

 

 

Снимки

Посрещане на св. мощиПосрещане на св. мощиПосрещане на св. мощиНегово Високопреосвещенство Русенски митрополит НеофитНегово Преосвещенство Стобийски епископ НаумНа празничната вечерняПрочитане на 103 псаломНа празничната вечерняВечерна службаНегово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит КирилСвещенослужителитеСвещенослужителитеОфициалните гостиНегово Високопреосвещенство митрополит КирилНовостроящият се храм
« предишна новинаследваща новина »