ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Пастирско посещение в най-младата Българска православна църковна община - „Св. Йоан Рилски“, Люксембург

16 ноември 2017 21:32, Митрополия на Западна и Средна Европа
Пастирско посещение в най-младата Българска православна църковна община - „Св. Йоан Рилски“, Люксембург

От 9 до 11 ноември 2017 г. Негово Високопреподобие архимандрит Атанасий, протосингелът на Западно- и Средноевропейска епархия, посети българската православна църковна община „Св. Иван Рилски“ във Великото херцогство Люксембург. Тази най-млада в епархията църковна община бе учредена в присъствието на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний през есента на 2015 г. и с негово благословение е обгрижвана духовно от председателя на общината свещеник Станко Дидов от храм „Св. Седмочисленици“ в София и от свещеник Стефан Паликаров от българската православна община в Милано „Св. Амвросий Медиолански“.

Избраното църковно настоятелство полага усилия да поддържа сравнително редовен ритъм на отслужваните православни богослужения. Българите в Люксембург се събират на света Литургия веднъж месечно първоначално в католическия храм „Св. Алфонс“ в центъра на столицата Люксембург, а отскоро предимно в храма към Центъра "Йоан XXIII" (52 Rue Jules Wilhelm, 2728 Luxembourg).

С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и по решение на Епархийския съвет на епархийския протосингел бе възложена мисията да съдейства на православните българи в Люксембург при допълнителното развитие и утвърждаването на учредената православна община пред местните църковни власти.

За тази цел бяха проведени срещи с представители на Вселенската патриаршия и на Римо-католическата общност в Люксембург. С митрополита на Белгия и екзарх на Люксембург и Нидерландия Атинагор, Вселенска патриаршия, който според действащото люксембургско законодателство единствен има право да представлява всички православни християни пред светската власт в държавата, бяха обсъдени възможностите за бъдещо сътрудничество и за участие в съвместни прояви и във всеправославните богослужения в Люксембург, както и за бъдещо съдействие при утвърждаването на българската православна църковна община във Великото херцогство.

От страна на Римо-католическата общност в Люксембург архимандрит Атанасий бе посрещнат и приветстван от проф. отец Жан Ерет – викарий на архиепископа на Люксембург и директор на Центъра "Йоан XXIII" - училище по религия и общество в Люксембург (Centre Jean XXIII — Luxembourg School of Religion & Society). С него също бяха обсъдени възможностите за подкрепа и съдействие на църковната ни община в Люксембург, пряко изражение на които е и разрешението да бъдат отслужвани православни богослужения в параклиса на учебния комплекс. Отец Ерет представи накратко дейността на учебното заведение и отправи покана към митрополит Антоний да посети учебното заведение и предложи да бъде поставено началото на академичен обмен с представители на българската богословска школа.

Венец на гостуването на архимандрит Атанасий в Люксембург бе отслужената в съботния ден света божествена Литургия в храма към Центъра "Йоан XXIII". Да почетат чествания великомъченик Мина от ранни зори пристигнаха освен редовните енориаши и други сънародници, жадни да вкусят от духовната храна. В самото начало на светата Литургия отец Жан Ерет приветства с добре дошли всички присъстващи и изказа радостта си, че духовният живот в Христа в Люксембург продължава да се обогатява, както и че е уверен, че обединени от общите християнски ценности православни и католици в Люксембург могат да съдействат за претворяването на тези ценности и в съвременното общество.

В отговор архимандрит Атанасий подчерта, че духовната радост сред братята и сестрите в Люксембург също е голяма, както и че наред със съществуващите различия водеща и обединителна следва да е Христовата любов.

Тези слова вдъхновиха и предразположиха всички присъстващи на богослужбата енориаши молитвено и с благоговение да участват в отслужената света Литургия.

В своята проповед архимандрит Атанасий разясни и разсъждава върху прочетения евангелски текст. Към свето Причастие след надлежна подготовка и изповед пристъпиха мнозина, а след отпуста гостуващият духовник отслужи Акатист пред иконата на чествания светия.

В беседата си след изпятото многолетствие в края на богослужението епархийският протосингел подчерта, че всички сме призвани да следваме примера на свети великомъченик Мина в отстояването на Христовата истина. Този обичан Христов войн е бил подложен на нечовешки мъчения заради вярата си. Днес обаче, по думите на св. Паисий Светогорец, стремително наближават времената, в които хората ще се увенчават с венец на мъченичество само защото са готови открито да изповядват светата православна вяра.

Архимандрит Атанасий преподаде благословението на кириарха на епархията Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и пожела на всички здраве, все по-големи успехи в подетото дело, което да се задълбочава и в скоро време православните българи в Люксембург да могат да получат храм за собствено ползване, в който да могат редовно да бъдат отслужвани свети Литургии от постоянно назначен свещеник.

 

 

Снимки

Пастирско посещение в най-младата Българска православна църковна община - „Св. Йоан Рилски“, ЛюксембургПастирско посещение в най-младата Българска православна църковна община - „Св. Йоан Рилски“, ЛюксембургПастирско посещение в най-младата Българска православна църковна община - „Св. Йоан Рилски“, ЛюксембургПастирско посещение в най-младата Българска православна църковна община - „Св. Йоан Рилски“, ЛюксембургПастирско посещение в най-младата Българска православна църковна община - „Св. Йоан Рилски“, ЛюксембургПастирско посещение в най-младата Българска православна църковна община - „Св. Йоан Рилски“, Люксембург
« предишна новинаследваща новина »