ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Въведение Богородично в Бачковския манастир

21 ноември 2017 13:47, Бачковска света обител
Въведение Богородично, икона от празничния ред на иконостаса в главната църква, ХVІІв.

Дух Светий, който от Отца изхожда, действа незримо и непоколебимо във въобразилия си самозначимост свят и извежда промисъла на небесния Отец в делата на най-малките, на които и трябва да се уподобим, по наставлението на Сина Му. И така на днешния ден, избраната да бъде съсъд на Спасителя и Благовестителя за извеждането ни от сянката на стремителната изменчивост на мира отсамен, водена от благочестивите си родители, праведните Иоаким и Анна, пристъпи прага на дома Му и сама изкачи петнадесетте стъпала, макар и невръстна, за да встъпи в Светая Светих, там, където и днес ежедневно отдаваме нашата почит на жертвата на Родения сетне от същата нея наш Изкупител. И не по прищявка, и не по детско неразумие направи тя това, а по неосъзнатия още повик на сърцето и́, само повело я към единение с Единствения!

На 21 ноември св. Църква е определила да отдадем нашето почитание на Въведението на Пресвета Богородица според силите си, спомняйки си и прославяйки този първи проблясък на промисъла за спасението ни в живота на Благословената.

Св. Литургия в Бачковския манастир бе отслужена от игумена на обителта архим. Симон в съслужение с високопреподобните архимандрити на манастира и целокупното му братство. На днешния ден, една седмица от началото на Рождественския пост, братята на светата обител приеха и св. Причастие - Тялото и Кръвта Христови.

Текст и снимки: Стамен Пепелишев

 

 

Снимки

Въведение Богородично в Бачковския манастирВъведение Богородично в Бачковския манастирВъведение Богородично в Бачковския манастирВъведение Богородично в Бачковския манастирВъведение Богородично в Бачковския манастирВъведение Богородично в Бачковския манастирВъведение Богородично в Бачковския манастирВъведение Богородично в Бачковския манастирВъведение Богородично в Бачковския манастир
« предишна новинаследваща новина »