ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична св. Литургия за Въведение Богородично в столичния храм "Св. Кирил и Методий"

21 ноември 2017 14:20, Софийска митрополия
Празнична св. Литургия за Въведение Богородично

На южната страна на столичния храм „Св. св. Кирил и Методий” (в близост до Женския пазар) има параклис, чийто Св. престол е посветен на Въведение Богородично. Празничната св. Литургия за този втори храмов празник на един от най-хубавите софийски храмове възглави Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийската св. митрополия.

В съслужение с него бяха ставрофорен иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Александър Георгиев – предстоятел на храма-домакин, ставрофорен иконом Василий Сарян, ставрофорен иконом Николай Николов, храмовият свещеник Захарий Димитров и дяконите Костадин Тренев и Атанас Забаданов.

Песнопенията и на утренята, и на св. Литургия изпълняваха клиросните певци, водени от г-н Живко Желязков.

По време на свещеническото причастяване проповед прочете г-н Анастас Николов, студент в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Разказвайки за празника на въвеждането на Пресвета Богородица в храма, г-н Николов призова „родителите да довеждат децата си в Божия храм, където те да се възпитават в любов към Бога, вяра и смирение. А децата да проявяват послушание към своите православни родители, за да израснат като добри християни.“

В края на светата богослужба с пастирско слово за празника, за православното семейство и православната младеж към богомолното множеството се обърна архимандрит Василий. Софийският протосингел преподаде и благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като пожела на всички вярващи Небесната Царица да ни закриля, да ни утвърждава в православната вяра, да ни поддържа и винаги да ни бъде бърза помощница, молителка пред своя Син и наш Спасител Иисус Христос.

От името на храмовото свещенство, църковното настоятелство и цялата енория благодарности и поздравления за празника поднесе ставр. ик. Александър Георгиев.

Православната църква отдава важно значение на празниците, посветени на Божията Майка, не само защото тя е свързана непосредствено и пряко с живота и спасителното дело на своя Божествен Син, но и защото молитвата към Пресвета Богородица никога не е оставала нечута от нея. Въведение Богородично е празникът, в който Православната църква чества посвещаването и оставането в храма Божий на отроковицата Мария. Литургичното последование на празника акцентира на основната идея, че в храма Божий Дева Мария е възпитана и израснала във вярата. Там тя се подготвя да стане майка на Спасителя на света и придобива всички свои добродетели, с които е украсена чистата ѝ душа. В този смисъл всеки един от нас християните – чедата на Божията майка, ако искаме подобно на нея да заченем в сърцата си нейния Божествен Син, трябва да бъдем в храма, ако искаме да бъдем с Бога, трябва да получим своето възпитание в храма. Тайнствата на Православната църква въвеждат вярващите в Светая Святих на храма. Те ни възпитават, учат, засаждат у нас добродетелите, чрез които Девата се удостои да стане майка на Спасителя на света и Победителя на смъртта. През 1929 г. с решение на Св. Синод на Българската православна църква празникът Въведение Богородично е обявен за ден на християнското семейство и православната учаща се младеж. На този ден всяко християнско семейство трябва да посещава храма – подобно на семейството на Дева Мария, а на родителите се припомнят задълженията и отговорностите, свързани с възпитанието на децата в християнската вяра.

Още снимки може да видите на сайта на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1964-1121

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Клиросните певци, водени от г-н Живко ЖелязковПразнична св. Литургия за Въведение БогородичноПразнична св. Литургия за Въведение БогородичноПразнична св. Литургия за Въведение БогородичноПразнична св. Литургия за Въведение БогородичноПразнична св. Литургия за Въведение БогородичноПразнична св. Литургия за Въведение БогородичноПричастяване на верните
« предишна новинаследваща новина »