ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник на Въведение Богородично в Ловеч

21 ноември 2017 16:54, Ловчанска митрополия
Храмов празник на Въведение Богородично в Ловеч

За четвърта поредна година с тържествена св. Литургия бе отбелязан празникът „Въведение на Пресвета Богородица в храма“ в приземния параклис на катедралния храм в Ловеч, именуван по същия начин. Специално за случая Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил донесе частица от плащаницата на Божията Майка от Йерусалим, както и парче от дъската, на която образа на Богородица се изобразил по чудодеен начин, на които всички присъстващи имаха възможност да се поклонят. В съслужение с владиката участваха председателят на църковното настоятелство при храма прот. Михаил Ковачев, ставр. ик. Любомир Казашки и ставр. ик. Кънчо Кабадийски.

В словото си митрополит Гавриил честити празника на присъстващите духовници и миряни, а също така припомни части от историята му. Св. Богородица била плод на пламенни молитви и дълги очаквания и едва навършила тригодишна възраст, трябвало, според обета на родителите си, да напусне родната стряха и да живее при храма при чужди хора, в подвизи на молитва и труд. Нищо не поколебало решимостта на светите й родители Йоаким и Анна да дадат своята дъщеря в Йерусалимския храм и да я посветят в служба Богу. Владика Гавриил също така обърна внимание колко е важно и днес родителите да водят своите деца в храма, така че те да могат да се научат от ранна възраст на добродетелен християнски живот. Той подчерта, че в семейството мъжът олицетворява Христос, а жената – св. Църква и затова съпругът трябва да е водещ в семейството, а съпругата да бъде негов стълб и опора.

След края на св. Литургия по традиция на всички бе раздаден празничен корбан.

 

 

Снимки

Храмов празник на Въведение Богородично в ЛовечХрамов празник на Въведение Богородично в ЛовечХрамов празник на Въведение Богородично в ЛовечХрамов празник на Въведение Богородично в ЛовечХрамов празник на Въведение Богородично в ЛовечХрамов празник на Въведение Богородично в ЛовечХрамов празник на Въведение Богородично в ЛовечХрамов празник на Въведение Богородично в ЛовечХрамов празник на Въведение Богородично в ЛовечХрамов празник на Въведение Богородично в ЛовечХрамов празник на Въведение Богородично в Ловеч
« предишна новинаследваща новина »