ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Св. мъчениче Дасие, моли Бога о нас

21 ноември 2017 18:19, Доростолска митрополия
Св.мъчениче Дасие моли Бога о нас

На 20 ноември в престолния град Силистра Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий извърши божествена св. Литургия в катедралния храм „Св. ап. Петър и Павел“ в чест на първия от Доростолските мъченици - св. мъченик Дасий Доростолски.

Начеването на светата Литургия бе дадено от протосингела на епархията ставроф. ик. Добри Чаков. В съслужение участваха свещеници от Доростолска епархия. Молитвено участие взеха жители и гости на Доростолска епархия, както и от съседна Румъния.

По време на светата Литургия дякон Александър бе въведен в свещенически сан.

Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий запозна всички с житието на св. мъченик Дасий Доростолски, след което бе извършен молебен за здраве пред раката със св. мощи на св. мчк Дасий Доростолски.

Мощите на св. Дасий се намират в урна-саркофаг, съхранявана в гр. Анкона (Италия), и в мощехранителница в силистренската катедрала "Св. апостоли Петър и Павел". В музея "Диоцезиано", срещу епископската катедрала в гр. Анкона, се съхранява мраморна урна-саркофаг, изработена през VІ век. Върху капака е врязан надпис на гръцки език: „На това място лежи светият мъченик Дасий, пренесен от Доростол”. Св. Дасий загива като мъченик на 20. 11. 303 г. в Дуросторум.

Около VІ в. мощите са извадени от мартириума и положени в тази урна, която е била поставена в някой от храмовете в Дуросторум. Към края на века е била пренесена в Константинопол, а след падането на столицата е отнесена от кръстоносците в Анкона през 1204 г.

При посещението си в България през 2001 г. папа Йоан Павел ІІ дари на Силистра част от мощите (дясната раменна кост) на св. Дасий, положени в мраморна мощехранителница (приблизително копие на урната от Анкона), която днес се съхранява в катедралния митрополитски храм "Св. апостоли Петър и Павел". Засега това са единствените експонирани автентични мощи на раннохристиянския светец-мъченик. Самият храм "Св. апостоли Петър и Павел" е построен след Кримската война и е паметник на културата.

 

 

Снимки

Св.мъчениче Дасие моли Бога о насСв.мъчениче Дасие моли Бога о насСв.мъчениче Дасие моли Бога о насСв.мъчениче Дасие моли Бога о нас
« предишна новинаследваща новина »