ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник на параклис „Св. Екатерина“ в софийския квартал „Орландовци“

24 ноември 2017 23:08, Софийска митрополия
Архимандрит Василий и о. Димитър Генчев

На 24 ноември празничната св. Литургия в храм „Св. Екатерина“ в столичния квартал „Орландовци“ беше предстоявана от софийския протосингел Негово Високопреподобие архимандрит Василий. В съслужение с него бяха ставрофорен иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Димитър Генчев – предстоятел на храма-домакин, свещеници от други софийски храмове, митрополитският протодякон Иван Петков и дякон Костадин Тренев.

За благолепието на богослужбата допринесоха великолепните песнопения на свещеник Симеон Змейков, Светослав Цеков и Кирил Генчев.

В края на утренята беше извършен чинът на обновление с полагане на антиминс. Параклисът в Орландовци е един от малкото, посветени на св. великомъченица Екатерина и се намира в двора на енорийската църква „Св. Параскева - Петка“. Издигнат е през 2011 г. на мястото на по-стар, строен през 1940 г. Тази година беше основно обновен.

В края на богослужението архимандрит Василий се обърна към присъстващите с празнично слово, в което припомни житието на св. Екатерина. „Ние сме длъжни действително да даваме добрия пример, да приемаме всички такива, каквито са, и в дух на братолюбие, в дух на Христова любов, в дух на обич към човека, да се опитаме да бъдем полезни… Виждайки примера и подвига на тази девица Екатерина, ние да се вдъхновим и да бъдем действително Христови и да се стараем в нашия земен живот да направим подвиг, за да бъдем в Неговото Царство. И Той да ни окриля и укрепя и да ни поддържа в нашите трудове… Трябва да бъдем милостиви към нашите ближни към нашите братя, към нашите сестри. И проявявайки ние милост, любов, разбирателство, търпение, обич, кротост, и се въздържаме да не хулим, да не обиждаме, да не нагрубяваме, да бъдем действително Божии чада…“, призова Негово Високопреподобие. Архимандрит Василий преподаде отеческото благословение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, с благопожеланието да бъдем достойни православни християни, да носим името Христово с радост и да имаме мир и любов в семействата си.

Много жители на квартала се стекоха да поднесат своята почит към св. великомъченица Екатерина. След св. Литургия по традиция в двора на църквата бе раздадено благословено ястие, подготвено от църковното настоятелство.

 

Още снимки може да видите на официалния сайт на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1975-1124

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Празник на св. вмчца Екатерина в ОрландовциПевцитеЧин на обновяване на храмаЧин на обновяване на храмаПразнична св. Литургия в храм Св. ЕкатеринаПразнична св. Литургия в храм Св. ЕкатеринаПротодякон Иван ПетковАрхимандрит Василий - протосингел на Софийска св. митрополия
« предишна новинаследваща новина »