ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Столичният храм "Св. Климент Охридски" тържествено отпразнува храмовия си празник

26 ноември 2017 09:34, Софийска митрополия
Архиерейска св. Литургия с Мелнишки епископ Герасим

Единственият храм в софийския ж.к. "Люлин" тържествено отбеляза празника на своя покровител - 25 ноември, с архиерейска св. Литургия. Църквата е от малкото столични храмове, построена на две нива. Централният храм е посветен на св. Климент Охридски, а в криптата има св. Престол, посветен на св. София и нейните свети дъщери Вяра, Надежда и Любов, където духовенството извършва тайнствата Кръщение и Изповед.

Храмът посрещна празника с радостта от завършената стенопис в олтарната и куполната част. И тъй като църквата се оказва тясна за желаещите да водят енорийски живот в него, църковното настоятелство се надява наред със започналата стенопис да дойдат още дарители, с помощта на които да се разшири корабната част и храмът изцяло да се зографиса.

С благословението на Светейшия ни Български патриарх и Софийски митрополит Неофит в празничния ден св. Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод.

Заедно с архиерея съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, храмовото духовенство во главе с предстоятеля ставр.ик. Ангел Янъков, ик. Констадин Вълчев, предстоятел на столичния храм „Св. Дух”, ик. Йоан Чикалов, предстоятел на столичния храм „Св. Параскева”, свещеник Дилян Цветков, председател на храм „Св. Илия”, свещеник Росен Андонов, обгрижващ енорията в с. Томпсън и двамата дякони д-р Деан Коруноски и Константин Тренев.

Множество миряни се събраха в храма, за да вземат участие в тържествената богослужба. С цвете в ръка, с хлебни приношения вярващите прииждаха, за да почетат многообичания български светец св. Климент.

Литургийните песнопения бяха изпълнени от професионалния храмов хор под диригентството на проф. Ванилия Кисьова.

Множество вярващи в края на богослужбата се бяха подготвили и пристъпиха за причастие със св. Христови Тайни.

В края на св. Литургия еп. Герасим се обърна към духовенството и миряните, дошли да отдадат почит на светеца в този храм, с думите:

„Учителите на св. Климент – св. братя Кирил и Методий , много се потрудиха да преборят триезичната ерес, да преведат на достъпен език св. Евангелие, за да можем ние българите да имаме евангелската истина. Потрудиха се да имаме грамотни духовници, които да ни образоват в нашата вяра и от всички най-много се потруди св. Климент. Затова ние никога не го забравяме и отправяме своите молитви и своя духовен взор към него като към наш небесен отец и добър пастир, който може да бъде ходатай пред Бога на целия български народ.

Нашата Алма Матер, а и целият Софийски университет неслучайно носи неговото име, защото той е истинският български просветител. Няма наука, няма изкуство, няма човешко умение, което да превъзхожда знанието в Христа, а именно това знание той преподаде на единокръвния си български народ. Затова ние сме му признателни, ние прекланяме колене и го молим да продължи своето дело, защото делото на просвещението на истинската Христова вяра още не е завършено... Да молим св. Климент да изпрати достатъчно работници на нивата на просвещението, а на нас, които сме избрали този път, да дарува много духовни и телесни сили, за да бъдем достойни негови последователи” - каза в словото си владиката. Като отбеляза, че храмът се намира в най-големия жилищен квартал в България, а е малък по размери, той увери присъстващите, че Бог чува в него всички молитви и ги призова да идват в него и да подпомагат свещенослужителите, за да се подържа жива енорията, а църквата да става все по-благолепна.

Той поздрави предстоятеля на храма и храмовото свещенство, а на свещ. Климент Тупаров от храмовото духовенство, който в този ден чества своя имен и рожден ден, пожела здраве и благодатно служение.

Отец Ангел Янъков, изпълнен с духовна радост приветства владиката с празника на нашия пръв учител и просветител и подчерта колко е важно да бъдем заедно в молитва и единомислие. „Бог да ни сплотява още повече и да ни помага в тези трудни за вярващия човек времена” – пожела още той.

С гръмко многолетствие, подето от цялото църковно изпълнение, завърши празничната Литургия, а еп. Герасим дълго раздаваше благословение, преминавайки през изпълнения с богомолци храм.

Още снимки може да видите на сайта на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1977-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BC-%D1%81%D0%B2-%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82-%D0%BE%D1%85%D1%80%D0%B8%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BE%D1%82%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D1%83%D0%B2%D0%B0-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BA

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Храм Св. Климент Охридски в ЛюлинАрхиерейска св. Литургия в храм Св. Климент ОхридскиАрхиерейска св. Литургия в храм Св. Климент ОхридскиАрхиерейска св. Литургия в храм Св. Климент ОхридскиИкона на св. Климент ОхридскиАрхимандрит Василий - протосингел на Софийска св. митрополияАрхиерейска св. Литургия в храм Св. Климент ОхридскиАрхиерейска св. Литургия в храм Св. Климент Охридски
« предишна новинаследваща новина »